Home VestiBiznis & Finansije AmCham i predstavnici Vlade zaključili da treba nastaviti reforme

AmCham i predstavnici Vlade zaključili da treba nastaviti reforme

by bifadmin

Predstavnici Vlade Republike Srbije i najvažnijih poslovnih asocijacija u zemlji dogovorili su se da je neophodno nastaviti ekonomske reforme, posebno u oblastima koje su od ključne važnosti za izlazak ekonomije iz recesije i unapređenje međunarodne konkurentnost Srbije kao investicione destinacije. Tokom događaja “Prvo prolazno vreme – 100 dana Vlade” u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, glavne teme dijaloga između Vlade i poslovnih asocijacija bili su parafiskalni nameti, propisi iz oblasti građevinarstva i prostornog planiranja, kao i oblast radnog zakonodavstva.

U oblasti parafiskalnih nameta, predstavnici privrede pozdravili su početak sistemskog uređivanja uvođenja i razrezivanja ovih opterećenja za privredu, ukidanje 138 suvišnih nameta, ali i dodali da je to tek prvi korak u regulisanju ove važne oblasti. Kao deo ciljeva za „naredno prolazno vreme“, učesnici konferencije saglasili su se da je važno detaljno regulisati oblast naknada, sa posebnim osvrtom na korenitu i održivu reformu naknada za uređivanje i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Takođe, u oblasti građevinarstva i prostornog planiranja, predstavnici privrede su ponovili da su glavne poteškoće prekomplikovane procedure za izdavanje građevinskih dozvola, kao i neefikasan postupak konverzije prava korišćenja u pravo svojine. Radno zakonodavstvo bila je još jedna od tema koju su predstavnici poslovne javnosti ocenili kao ključnu, naglašavajući da u ovoj oblasti reforme nisu ni započete, iako ni privreda a ni zaposleni nisu zadovoljni načinom na koji je uređena ova oblast. Takođe, učesnici skupa bili su jednoglasni u oceni da je neophodno smanjenje birokratije i modernizacija pravnog okvira, uvođenje fleksibilnijih oblika zapošljavanja, kao i dosledno poštovanje tako izmenjenog zakona, čime bi se smanjila nelojalna konkurencija sive zone i poboljšao položaj zaposlenih.

Na konferenciji “Prvo prolazno vreme”, učestvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i specijalni savetnik ministara finansija i privrede Milica Bisić. Poslovne asocijacije na skupu predstavljali su Zoran Petrović ispred Američke privredne komore, Miroslav Miletić iz Privredne komore Srbije, Toplica Spasojević, kao predstavnik NALED-a, Slavko Carić iz SAM-a, Miodrag Kostić, iz udruženja “Poslodavac” i Branislav Grujić za “Privrednik“.

Američka privredna komora u Srbiji uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja okupila je po prvi put na jednom mestu, predstavnike Vlade i najvećih poslovnih udruženja sa ciljem da se skrene pažnja Vlade na prioritetne reforme do isteka prve godine njenog rada.

Pročitajte i ovo...