Home VestiBiznis & Finansije Biznismen godine osnivač Amazona

Biznismen godine osnivač Amazona

by bifadmin

Biznismen godine po izboru časopisa Fortune je šef Amazona Džef Bezos, koji je u ovom nadmetanju pretekao drugoplasiranog kandidata iz Applea Tima Kuka.

Bezos je još 1995. godine spojio ljubav prema knjigama i poslovne veštine stvorivši web stranicu Amazon, da bi izrastao u vlasnika kompanije vredne više od 100 milijardi dolara, koja je napravila revoluciju u čitanju knjiga ali i poimanju internet poslovanja.

Njegov najozbiljniji protivkandidat u ovom takmičenju bio je Tim Kuk koji je za poslednjih godinu dana upravljanja Appleom uspeo da postigne rekordne vrednosti akcija ove kompanije i da poslednji iPhone proda u pet miliona primeraka za veoma kratko vreme.

Brajan Roberts, direktor Comcasta koji je inače vlasnikNBCUniversala, rizikovao je plaćajući 13,8 milijardi dolara ovu televizijsku mrežu ali to mu se konačno i isplatilo – emitovanje zabavnog programa podiglo joj je rejtinge i prihode, posebno tokom Olimpijade, pa su akcije Comcasta skočile za 58% ove godine.

Na četvrtom mestu je Džon Donahju iz eBay-a, slede ga Oh-Jun Kvon iz Samsunga, Leri Pejdž iz Googlea, i mnogi drugi od kojih većina pripadaju tehnološkoj sferi.

Pročitajte i ovo...