Home VestiBiznis & Finansije Broj ubijenih nosoroga u Južnoj Africi rapidno raste

Broj ubijenih nosoroga u Južnoj Africi rapidno raste

by bifadmin

Lovokradice u Južnoj Africi sve više ubijaju zaštićene nosoroge zbog velike potražnje za njihovim rogovima, koji na azijskom crnom tržištu dostižu veliku vrednost.

Nezajažljiva potreba za rogovima nosoroga rezultirala je rekordnim brojem ubistava ovih životinja tokom 2012. godine. Do sada je u Južnoj Africi, na terenima zaštićenih nacionalnih parkova i velikih privatnih poseda pronađenio čak 588 leševa nosoroga, od januara do okrobra. Lovokradice im noževima odrezuju rogove i potom ostavljaju njihova tela da istrunu. Rogovi za crnom azijskom tržištu dostižu cenu ovećeg pakovanja kokaina jer je veoma rasprostranjeno verovanje da njegov prah leči veliki broj teških bolesti.


Ukoliko se uskoro ne stane na put ovoj nesrećnoj praksi, stručnjaci upozoravaju da će broj nastradalih nosoroga za koju godinu prevazići broj novorođenih. Ova životinjska vrsta već je bila na pragu istrebljenja početkom dvadesetog veka, ali su zaštitnici životne sredine uspeli tokom šezdesetih da rašire preostale primerke i povećaju njihov broj po čitavom afričkom kontinentu. Zahvaljujući tom naporu Južna Afirka je postala poslednje utočište za ovu vrstu, sa oko 20.000 primerka pre nekoliko godina. Od 1990. do 2007. godine broj ubijenih nosoroga godišnje iznosio je tek 15 primerka u proseku, ali se od 2008. povratilo staro verovanje u čudotvorno dejstvo njihovog samlevenog roga.

Pročitajte i ovo...