Home VestiBiznis & Finansije Ernst & Young izabrao Darka Budeča iz kompanije Buck za „Preduzetnika godine“

Ernst & Young izabrao Darka Budeča iz kompanije Buck za „Preduzetnika godine“

by bifadmin

Titulu „Preduzetnik godine“ koju Ernst & Young prvi put dodeljuje u našoj zemlji poneo je Darko Budeč iz kompanije Buck d.o.o. koja se bavi dizajnom rasvete. Po mišljenju Stivena Fiša, rukovodećeg partnera Ernst & Younga za Srbiju, preduzetnici koji su učestvovali na ovom konkursu dokazuju da domaća ekonomija ima potencijala, i oni treba u budućnosti da nam budu izvor inspiracije i ideja.

Preduzetnički duh i inovativnost, finansijske rezultate, strateško opredeljenje, nacionalno i međunarodno prisustvo ali i lični integritet učesnika ovog konkursa ocenjivao je petočlani žiri u sastavu prof. dr Dejan Ilić, naučnik, menadžer i inovator koji je stvorio litijumsku mikrobateriju i smart kartice, a koji je 2005. u Nemačkoj poneo titulu „Preduzetnika godine“, Gordana Danilović Grković, direktor Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd, dr Edvard Jakopin, pomoćnik ministra za regionalni razvoj, Slavenko Sekulić, izvršni direktor Beohemije i Beohemije-Inhem, kao i Vojin Starčević, osnivač i vlasnik Polimarka.

Oni su kao najboljeg preduzetnika videli Darka Budeča, koji je firmu Buck osnovao 1992. godine i u kojoj po sopstvenom dizajnu pravi svetiljke u svojim pogonima. Do sada je diobio 12 nagrada za dizajn a cilj mu je da promoviše srpski dizajn u svetu za šta će mu se pružiti prilika i na daljem takmičenju u organizaciji Ernst & Younga za „Svetskog preduzetnika godine“ koje će se održati u Monte Karlu.

Pored g. Budeča, u uži izbor ušli su i Mila Litvinjenko, osnivačica kozmetičke kuće Aura koja se iz kompanije zavisne od uvoza razvila u firmu koja 98% svojih sirovina sama proizvodi, Branko Milikić i Petar Ulić, obojica osnivači firme Execom koja se bavi softverskim inženjeringom i izvozno je okrenuta, Vaso Lekić, pionir zdrave hrane u Srbiji koji na ideju o Foodlandu došao nakon što je ponedio tešku bolest i promenio način ishrane, Branka Radovanović i Goran Stevanović iz kompanije PSTech, jedne od najvećih regionalnih softverskih kompanija sa preko 200 zaposlenih i Milovan Kocić iz YUMIS-a, poznatog po supama, pudinzima, kikirikiju i mnogim drugim konditorskim proizvodima.

U kategoriji „Brzorastući preduzetnik godine 2012“ pobedio je Branko Milutinovć, jedan od osnivača kompanije Nordeus koja se bavi razvojem igara za socijalne mreže i mobilne platforme od kojih im je najveći klijent Fejsbuk. Domaći mediji ga zovu i srpskim Cukerbergom možda baš zbog toga što je Nordeus proglašen jednom od 15 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Evrope.

U kategoriji „Inovativni preduzetnik“ godine nagradu je dobio Sava Marinković, osnivač firme Teleskin koja nudi inovativna rešenja u dijagnostici melanoma i drugim oblastima brige o zdravlju. Njegov uređaj pod nazivom BEST (Basic Examination of Skin Tumor) je jedinstven u svetu i trenutno je u primenu na 22 lokacije u SAD a širi se i na Indiju i Centralnu Ameriku.

Više o konkursu, ali i pričama finalista, možete pročitati u novom broju časopisa Biznis i finansije.

Pročitajte i ovo...