Home VestiBiznis & Finansije Hamasu problem finansije

Hamasu problem finansije

by bifadmin

Palestinska militantna grupa, osim izraelskih vojnih snaga, najvećeg neprijatelja ima u vidu nedostatka novca. Dosadašnji glavni finansijer, Iran, obustavio je velike donacije zato što je Hamas u građanskom ratu u Siriji pružio podršku drugoj strani.

Otkad je Hamas osnovan, 1987. godine, Iran je bio njegov najveći darodavac, a ta finansijsk apomoć značajno se povećala od 2005. godine, kada je ova vojna grupacija preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze. Međutim, prošle godin je ovaj izvor „presušio“ jer je Hamas podržao sunitske pobunjenike u građanskom ratu u Siriji, nasuprot željama zvaničnog Irana, kojim dominiraju Šiiti. Bašar al-Asad, još uvek zvanični sirijski predsednik, pripada sekti Alavita, ogranku Šiita. Alireza Nader, stručnjak za iranska politička zbivanja u analitičkoj kući Rand Corp. tvrdi da je ta zemlja pružala Hamasu i do nekoliko stotina miliona dolara pomoći u prethodnim godinama.


Sada kada je tok novca usporio sa te strane, Hamas se okreće drugim izvorima. Prema informacijama zapadnih obaveštajnih službi, Iran je i dalje najveći donator oružja, ali novac se sada pribavlja najviše preko kontrolisanja crnog tržišta u Pojasu Gaze, kao i kanala za švercovanje robe iz Egipta, preko Sinajske pustinje. Takođe, veliki deo finansiranja ova organizacija ostvaruje kroz prikupljanje dobrotvornog novca preko religioznih organizacija. Najveće pojedinačne donacije bile su od određenih osoba iz Saudijske Arabije, kao i od zvaničnog emira Katara. Neke od organizacija koje su donirale pare Hamasu američko ministarstvo finansija okarakterisalo je kao terorističke.

Pročitajte i ovo...