Home VestiBiznis & Finansije I Austrija nije sigurna kolike količine zlata čuva u inostranstvu

I Austrija nije sigurna kolike količine zlata čuva u inostranstvu

by bifadmin

Posle otkrića da Nemci ne znaju gde im se nalaze sve zalihe zlata, ista vest dolazi iz Austrije. Dodatni problem je novost da se obveznice u sefovima širom sveta ne čuvaju kako treba, što je otkriveno posle nedavnog uragana Sendi u SAD kada su ovi papiri nakvašeni kanalizacijskim vodama i naftom zbog plavljenja podzemnog sefa.

Prvo smo saznali da građani Nemačke ne znaju da li ova zemlja uopšte ima zlato i da li je ono, ako ga ima, u Bank of England i FED-u u Njujorku. Neki od nemačkih zvaničnika tvrde da su videli to zlato iako FED ne pušta nikoga u sef. Nakon oluje Sendi, situacija se dodatno iskomplikovala kada je otkriven još jedan bezbednosni propust – obveznice su postale kaša u kanalizacijskim vodama.

Ovo međutim nije samo nemački problem. Isti imaju i Holandija, Ekvador, Švajcarska ali i Austrija. Austrijska centralna banka drži veći deo od 280 metričkih tona zlatnih rezervi u Velikoj Britaniji. To bar tvrdi zamenik guvernera Volfgang Dučaček, i dodaje da je 80% posto austrijskog zlata tamo, 17% u Austriji a ostatak u Švajcarskoj. Centralna banka je po njegovim rečima u proteklih 10 godina od iznajmljivanja zlata zaradila 300 miliona evra. Međutim, mnogi mu ne veruju. Njihovu sumnju probudilo je kupovanje zlata od strane Austrije uprkos rastu njegove cene. Sada se u Austriji vodi kampanja da se vrati svo njihovo zlato u zemlju.

Pročitajte i ovo...