Home VestiBiznis & Finansije Kako je lokalni avioprevoznik iz zemlje iznosio novac izvučen iz Kabulske banke

Kako je lokalni avioprevoznik iz zemlje iznosio novac izvučen iz Kabulske banke

by bifadmin

Stotine miliona dolara nestale su iz Kabulske banke u Avganistanu i našle se na računima banaka u 28 država sveta. Neverovatne finansijske malverzacije u ovoj banci uzrokovale su kolaps najveće finansijske institucije u ovoj zemlji, a ovde možete pročitati na koji način se novac iz zemlje bezobzirno iznosio.

U nezavisnom izveštaju koji su finansirali međunarodni donatori objašnjeno je kako su se zaposleni u Kabulskoj banci i njihova rodbina obogatili od 861 miliona dolara „prljavih“ pozajmica u Avganistanu. Banka je vodila knjige posebno za revizore a posebno za svoje rukovodstvo sa stvarnim podacima o transferima. Jasno je da su mnogi kreditirani ali da je malo njih rate otplatilo, čak i u slučaju kredita za refinansiranje. Davane su pozajmice čak i lažnim preduzećima.

Novac je iz zemlje iznošen u poslužavnicima na letovima Pamir Airways-a, avganistanskog avioprevoznika koji je i osnovan pomoću kredita ove banke. Piloti ove aviokompanije su zarađivali po 320.000 dolara između 2008. i 2010. godine. zbog prevoženja novca. Novac je takođe transferirsan i elektronski i to oko 900 miliona dolara.

Sada je gubitak ove banke jednak pet posto avganistanskog BDP-a i naravno pašće na teret poreskih obveznika.

Pročitajte i ovo...