Home VestiBiznis & Finansije Ministarstvo finansija SAD: Kina ne manipuliše vrednošću juana

Ministarstvo finansija SAD: Kina ne manipuliše vrednošću juana

by bifadmin

Ministarstvo finansija SAD objavilo je da po američkim zakonima Kina ne manipuliše vrednošću svoje valute iako je „juan značajno potcenjen i mora početi da raste“.

Kina od trećeg kvartala 2011. ne interveniše na tržištu deviza i ne utiče u velikoj meri na vrednost domaće valute, smatra američko MInistarstvo finansija. Kinezi pokušavaju da oslabe kontrolu nad tržištem kapitala što je deo šireg plana liberalizacije celokupnog ekonomskog sistema. Međutim, juan je napredovao u odnosu na dolar nominalno za 9,3 poena a realno za 12,6 od juna 2010.

Predsednik američkog Saveta za trgovanje sa inostranstvom Vilijam Rajnh smatra da je strategija poslednje dve administracije da koriste diplomatiju pre nego konfrontaciju „dala neke pozitivne rezultate“.

Mnogi Amerikanci, poput Mita Romnija, pak kritikuju kinesku valutnu politiku, tvrdeći da je juan veštački oslabljen zbog izvoza i da to zemlje poput Amerike košta i po pitanju radnih mesta.

Šta u budućnosti možemo očekivati od Kine i kakve je sve unutrašnje promene čekaju možete pročitati u tekstu iz našeg novog broja pod imenom Novo kinesko stoleće.

Pročitajte i ovo...