Home VestiBiznis & Finansije Napoleonovo kodirano pismo o napadu na Rusiju na aukciji

Napoleonovo kodirano pismo o napadu na Rusiju na aukciji

by bifadmin

Francuska aukcijska kuća Fontenblo ponudiće u nedelju šifrovano pismo čuvenog vojskovođe poslato u Pariz iz pohoda na Rusiju. Očekuje se da će biti prodato za oko 15.000 evra.

Jedna šifrovana rečenica govori o očajničkim poslednjim naredbama omalenog vojskovođe: „U tri sata ujutro, dvadeset i drugog, podićiću Kremlj u vazduh.“ Tri dana kasnije, kada je ovo pismo stiglo na svoje odredišteu Pariz, sedište ruskog cara zaista je bilo u plamenovima, ali razbijena francuska vojska bila je u povlačenju. „Moja konjica se raspada, konji umiru na sve strane“, pisao je tada Napoleon u pismu potpisano samo kratko sa „Nap“.


Predvodnik Francuza u svojoj tadašnjoj korespodenciji, uvek kada bi bio daleko od prestonice, koristio je šifrovano pisanje, danas poznato kao „Napoleonov kod“. U želji da zaštiti svoje poruke od eventualnih presretača, njegovi zapisničari koristili su sistem koji se menjao posle svakog pisma. U ovom konkretnom slučaju, Napoleon je verovatno koristio najpouzdanije kurire sa najsnažnijim i najbržim konjima, jer je psimo za samo tri dana prešlo oko 2.500 kilometara preko čitave Evrope.

Pročitajte i ovo...