Home VestiBiznis & Finansije Nestle će proizvoditi tradicionalne kineske lekove

Nestle će proizvoditi tradicionalne kineske lekove

by bifadmin

Najveća svetska grupacija za proizvodnju hrane napravila je dogovor o proizvodnji preparata baziranih na kineskoj tradicionalnoj medicini, čija prodaja beleži enorman rast u poslednjih nekoliko godina.

Nestle je dogovorila sporazum o zajedničkom ulaganju sa Hutchison China MediTech, koju kontroliše hongkonški milijarder Li Ka-Šing. Dogovor će omogućiti velikom proizvođaču da dobije prava na korišćenje preko 50.000 različitih biljnih ekstrakata koji se koriste u proizvodnji tradicionalnih lekova u Kini. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je tržište ovih proizvoda dostiglo vrednost od 83 milijardi dolara. Samo u Kini tradicionalni biljni lekovi prodati su tokom 2010. godine u iznosu od 48 milijardi dolara, odnosno za čak 30% u odnosu na prethodnu gosinu. što ilustruje veliki porast potražnje.


Udruženo ulaganje dve kompanije zvaće se Nutrition Science Partners Limited (NSP), i razvijaće tradicionalne prehrambene suplemente i biljne lekove. U početku bi trebalo da isključivo proizvodi gastro-intestalne proizvode, ali, prema rečima ljudi iz Nestle, kasnije će proširiti i na preparate za metaboličke bolesti, kao i za moždano zdravlje.

Pročitajte i ovo...