Home VestiBiznis & Finansije OECD umanjio prognozu za ekonomski rast u 2013.

OECD umanjio prognozu za ekonomski rast u 2013.

by bifadmin

Sudeći prema korigovanoj prognozi OECD, ni u sledećoj godini neće doći do značajnijeg ekonomskog rasta. Opasnost od ozbiljne globalne recesije i dalje postoji.

U svom najnovijem izveštaju objavljenom danas OECD je značajno umanjio prognozu ekonomskog rasta u 2013. godini za svoje 34 države članice, sa prethodnih 2,2% na sadašnijh 1,4%. Anhel Gurija, generalni skeretar ove organizacije, istakao je da je svetska ekonomija još uvek daleko od sigurne zone. „Dosadašnji neuspesi za pronalaženej izlaska iz krize evra, ako i suočavanje sa „fiskalnom liticom“ u SAD najveće su opasnosti koje prete uzdrmanoj globalnoj ekonomiji“, rekao je Gurija.

Pjer Karlo Padoan, glavni ekonomista OECD, napomenuo je da se prethodnih godina pokazalo da pozitivni pokazatelji i pojava blagog rasta ne znače sa da je ekonomija neke zemlje na putu sigurnog oporavka. „Blagi rast je u nkeim zemljama opet bio zamenjen novim usporavanjem, pa čak i recesijom sa duplim dnom, pa ne smemo iskljućiti mogućnost globalne kontrakcije“, istaklao je on.

Ipak, postoje i pozitivni signali u najnovijem izveštaju. Posle 2013. koja bi po ukupnom rezultatu trebalo da bude na nivou ove godine, za 2014. se očekuje nešto veći rast od 2,3%. U SAD on će biti 2% u 2013. i 2,8% u 2014. (ukoliko sa uspehom izbegne fiskalne probleme). Japan očekuje spor rast, od 0,7%, dok će evrozona ostati u recesiji početkom sledeće godine, pre nego što dostigen rast od 1,3% u 2014. Od ekonomija u razvoju očekuje se da Kina dostigen 8,5% i 8,9% u naredne dve godine, dok bi njenim putem trebalo da krenu i Brazil, Indija, Rusija, Indonezija i Južna Afrika.

Pročitajte i ovo...