Home VestiBiznis & Finansije WalMart suspendovao nekoliko zaposlenih u Indiji zbog sumnji na korupciju

WalMart suspendovao nekoliko zaposlenih u Indiji zbog sumnji na korupciju

by bifadmin

Nekoliko zaposlenih u zajedničkom ulaganju najvećeg trgovinskog lanca na svetu, američki WalMart, i indijskog Bhartija, pod itsragom je zbog optužbi za korupciju, u sred aktivnosti WalMarta da se proširi na jednom od najvećih svetskih tržišta.

Iako odgovorni u američkom sedištu WalMarta ne žele još da govore o detaljima ovog slučaja, u javnost je procurela informacija da indijske vlasti ispituju finansijskog direktora i članove pravnog tima ove kompanije u Indiji zbog mogućeg podmićivanja lokalnih činovnika. Raniej ove godine indijske vlasti su dozvolile međunarodnim trgovinskim lancima da kupe do 51% udela u nacionalnim lancima maloprodaje. Odmah po toj odluci, najveći svetski učesnici maloprodajnog tržišta, Tesco, Carrefour i WalMart pojačali su svoje aktinvosti u ovoj zemlji i počele da šire svoju mrežu, direktno ili u partnerstvu sa lokalnim kompanijama. Ovaj potez naišao je na negodovanje više desetina hiljada vlasnika malih prodavnica širom zemlje.


U vezi sa optužbama za korupciju, koje se kose sa indijskim i američkim pravosuđem, glasnogovornici WalMarta odmah su negirali da će to imati ikakvog efekta na „planirano širenej na indijskom potkontinentu. uzbuđeni smo što ćemo imati mogućnost da unapredimo svoje psolovanje u jednoj od najaktivnijih svetskih ekonomija“, kaže se u saopštenju. Sličan problem već se desio WalMartu u aprilu ove godine u Meksiku, kada su njeni zaposleni takođe bili optuženi za korupciju zbog dobijanja građevinskih dozvola.

Pročitajte i ovo...