Home VestiBiznis & Finansije Banca Intesa: 30 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Banca Intesa: 30 miliona evra za mala i srednja preduzeća

by bifadmin

Banca Intesa obezbedila je novi petogodišnji zajam u vrednosti od 30 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), namenjen klijentima iz kategorije malih i srednjih preduzeća. Sredstva iz ove kreditne linije odobravaju se klijentima Banke u vidu revolving i kredita za obrtna sredstva, investicionih kredita sa maksimalnim rokom otplate do pet godina i grejs periodom do godinu dana.

„Mala i srednja preduzeća će biti ključni nosilac privrednog oporavka naše zemlje i glavni generator rasta zapošljavanja i izvoza, zbog čega im moramo ponuditi punu podršku, pogotovo u uslovima produžene ekonomske krize i tržišnih promena na koje je ovaj sektor posebno osetljiv“, izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa privredom Banca Intesa.

Nova kreditna linija, kojom EBRD nastavlja da podržava mala i srednja preduzeća u jugoistočnoj Evropi u vreme kada je oporavak od krize još uvek neizvestan, predstavlja nastavak saradnje sa Banca Intesa na planu kreditiranja ovog sektora. Uključujući i najnoviji zajam od 30 miliona evra, EBRD je do sada banci odobrila kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 84 miliona evra. Kreditna linija od 10 miliona evra za finansiranje investicija srpskih kompanija u projekte energetske efikasnosti odobrena je 2009. godine. Naredne godine, u istu svrhu obezbeđeno je još 4 miliona evra, kao i dodatna kreditna linija od 30 miliona evra za zajmove malim i srednjim preduzećima, dok je 2011. godine odobreno 10 miliona evra za podršku konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća.

Ranije ovog meseca, Svetska banka, Evropska investiciona banka (EIB) i EBRD najavili su zajedničko ulaganje od 30 milijardi evra u finansijske i poslovne sektore centralne, istočne i jugoistočne Evrope za period 2013 i 2014. godine, pri čemu će se EBRD posebno fokusirati na jugoistočnu Evropu. Tim povodom, predsednici tri institucije izjavili su sledeće: „Ponovno pokretanje i konsolidacija rasta predstavljaju imperativ u vremenu dok ove privrede teže da smanje razliku u životnom standardu u odnosu na naprednija tržišta EU”.

Pročitajte i ovo...