Home TekstoviAnalizeBiznis Bizarni triler Džona Mekafija

Bizarni triler Džona Mekafija

by bifadmin

Džon Mekafi, američki softverski guru, posle tri nedelje u bekstvu i redovnog obraćanja na svom blogu, danas se po prvi put pojavio pred javnošću, ispred Vrhovnog suda u Gvatemala Sitiju. Mekafi će zatražiti politički azil u Gvatemali, pošto ga policija susednog Belizea traži zbog sumnji da je počinio ubistvo svog suseda Gregorija Fola na skrovitom imanju u najegzotičnijem delu ove zemlje.

Počeci ove neobične priče sežu pre mesec dana, kada je čovek za koga stručna javnost praktično povezuje povoj bezbednosti na internetu, Džon Mekafi, prema navodima Beližanskih vlasti, upucao svoje pse na skrovitom imanju koje izlazi na obalu mora. Drugi kažu da je čitav slučaj počeo još u aprilu, kada je policija pretresla Mekafijevu vilu u potrazi za drogom i oružjem. Našli su i jedno i drugo, ali je oružje bilo uredno registrovano, a čak je i droga imala „uredne papire“ da je izdata u medicinske svrhe. Lokalni meštani kažu da policija nikada nije prebolela ovo razočarenje.



Na putu ka tom posedu u Belizeu morate biti spremni da se krećete uskim, neravnim i blatnjavim putem. Gospođa iz Austrije koju sam usput povezao u mom malenom vozilu za kretanje po golf terenima rekla mi je da je Mekafi u poslednje vreme pokušavao da napravi žensku verziju vijagre. Navodno je eksperimentisao sa mešavinama mnogih lekovitih biljaka koje na ovom mestu rastu u izobilju.


Mekafi


Mekafijevo imanje se nalazi u udaljenom severnom delu Ambergri Keja, ostrva koje se nalazi na 36 milja od kopna Belizea. Možda se pitate zašto je neko sa toliko novca odlučio da živi toliko daleko od prvog grada, i sa samo jednim, teško prohodnim putem. Po izlasku iz poslednje krivine odgovor na ovo pitanje postao mi je odjednom očigledan: zapanjujuća lepota koralnog grebena i peščanih plaža u senci prašume opravdavali su glasine o izuzetno visokoj ceni nekretnina na ovom delu ostrva. Samo pogled odavde vredan je bogatstva. Beskrajno plavetnilo neba preliva se sa tirkizom nepreglednog mora u slici uokvirenoj lišćem kokosovih palmi.



Pored dugog drvenog pristaništa nalazi se čamac sa dva vanbrodska motora. S druge strane je naizgled jednostavna, slamom prekrivena kuća u kojoj me je dočekala „Tifani“, kako je sama izjavila, jedna od sedam Mekafijevih devojaka koje dele njegovu kuću i fantazije. Ona kaže da ima 23 godine i da su ljubavnici poslednje tri godine. Devojka pored nje nije se predstavila, ali saznajem da joj je tek devetnaest. Mekafiju ima 67 godina. Obe kažu da ga nisu videle ni čule od kada je prvi komšija, Greg Fol pronađen mrtav na svom imanju. Od tog trenutka je jedan od pionira zaštite na internetu bio u bekstvu. Nekoliko dana kasnije izgubio se trag i ovim devojkama.



Pola tuceta izgladnelih pasa ležalo je unaokolo. Oni bi mogli i da budu ključ ove misterije. Zvaničnici kažu da su njihov lavež i agresivno ponašanje često bili izvor trvenja između Mekafija i Fola, 52-godišnjeg građevinskog preduzimača u penziji. Dana 9. novembra, Mekafi je rekao policiji da je neko otrovao četiri njegova psa i da je morao da im prekrati muke. Dva dana kasnije neko je pucao u glavu Folu u njegovoj dnevnoj sobi. Da sve bude čudnije, čaura od 9mm metka pronađena je u drugoj prostoriji.


Policija je samo htela da obavi informativni razgovor sa čuvenim programerom, ali on je nešto manje od mesec dana bio u bekstvu, tokom kojeg je komunicirao samo preko svog bloga u kojem je ostavljao kontradiktorne podatke o svom mogućem prebivalištu. U međuvremenu je Beližanska policija uporedila metke u ekshumiranim psima sa onim kojim je ubijen Fol, a Mekafi je iz bega poslao poruku da će pokloniti 25.000 dolara svakome ko bude doneo informacije koje bi mogle da dovedu do hvatanja ubice njegovog komšije. Ovaj intrigrantni čovek je jutos zatražilo azil u Gvatemali i napokon izašao pred javnost. Njegova priča teško da može postati još interesantnija.


Martin Savidž, CNN

Pročitajte i ovo...