Home VestiBiznis & Finansije Bundesbanka umanjila prognozu ekonomskog rasta za Nemačku

Bundesbanka umanjila prognozu ekonomskog rasta za Nemačku

by bifadmin

Nemačka centralna banka danas je objavila umanjenu prognozu ekonomskog rasta za sledeću godinu, uslovljenu jakom recesijom južnoevropskih članica evrozone.

Najnovija prognoza Nemačke centralne banke za 2013. nagoveštava opasnost od recesije za vodeću ekonomiju EU. U poslednjem saopštenju ističe se da se za sledeću godinu sada očekuje ekonomski rast od samo 0,4%, u poređenju sa prethodnom prognozom, objavljenom u junu mesecu, koja je predviđala oko 1,6% rasta. Ipak, prema ekonomistima Bundesbanke, nemačka ekonomija povratiće se značajnije u 2014. godini, sa očekivanim rastom od 1,9%. U međuvremenu, industrijska proizvodnja pala je više nego što je bilo očekivano, za čak 2,6% u oktobru.


Ovi podaci obelodanjeni su samo dan kasnije pošto je predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, samnjio svoje prognoze za rast evrozone u 2013. On je za svoje pesimističnija očekivanja „okrivio“ stagniranje u najvažnijim ekonomijama evrozone, Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Istovremeno, južne zemlje EU već godinu dana trpe velike recesije, koje prete da povuku i severne članice EU.

Pročitajte i ovo...