Home VestiBiznis & Finansije CIA: Do 2030. rašće srednja klasa ali i deficit hrane

CIA: Do 2030. rašće srednja klasa ali i deficit hrane

by bifadmin

CIA smatra da nas u narednim godinama očekuju četiri „megatrenda“ koji bi mogli da promene društvo iz korena – kraj američke dominacije svetom, rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtevi osporavaju položaj vlade i nestašice vode, hrane i energenata.

Izveštaj američke Centralne obaveštajne agencije u narednih 18 godina predviđa radikalne ekonomske i političke promene na planeti.

U prethodnim promenama istaknutu ulogu su imali tehnološki napredak, migracije, ratovi i sl, a sada će predvodnici novih „tektonskih promena“ u svetu biti rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, ekonomsko jačanje nekih država, starenje populacije, urbanizacija, ali i nestašice hrane, vode i energenata.

Ekonomska moć sa zapada i severa polako će prelaziti na istok i jug – američki, evropski i japanski prihodi sa 56% udela u svetskim pašće do 2030. na ispod polovine.

Ove ali ni ostale svetske ekonomije nisu otporne na Crne labudove, odnosno događaje poput raspada EU ili evrozone. I bez takvih katastrofičnih dešavanja, teško da će se u narednoj deceniji svet vratiti na pretkrizne nivoe rasta ekonomije.

Do 2030. će svetska populacija porasti sa 7,1 milijardi na 8,3 a među njima posebno srednja klasa i to najviše u zemljama u razvoju, gde će se udvostručiti na dve milijarde ljudi.

Veliki deo ove srednje klase završiće u gradovima – 60% svetske populacije živeće u urabnim područjima. Rast stanovnika planete znači i rast konzumacije hrane što će proizvesti nestašice.

Scenario Arapskog proleća u kome stanovništvo posredstvom društvenih mreža organizuje pobunu i traži od vlasti da ispuni njegove ciljeve moguć je i u budućnosti.

Pročitajte i ovo...