Home VestiBiznis & Finansije Citigroup će otpustiti 11.000 zaposlenih

Citigroup će otpustiti 11.000 zaposlenih

by bifadmin

Jedna od najvećih svetskih bankarskih grupacija objavila je plan štednje koji podrazumeva zatvaranje 11.000 radnih mesta i značajno smanjivanje poslovanja sa građanstvom.

Potez otpuštanja ovolikog broja radnika, odnosno 4% ukupne radne snage u velikoj bankarskoj grupaciji, kratkoročno će koštati Citigroup oko milijardu dolara bez poreza. Ovo se desilo samo dva meseca pošto je Vikram Pandit, bivši izvršni direktor, iznenada dao ostavku, a na njegovo mesto došao Majkl Korbat, koji je i doneo pomenutu odluku.

Bankarska grupa saopštila je da će rasprodati u potpunosti ili značajno smanjiti operacije u Pakistanu, Paragvaju, Rumuniji, Turskoj i Urugvaju, dok će delimične posledice osetiti poslovanje u Brazilu, Hongkongu, Mađarskoj, Južnoj Koreji i SAD. Takođe je u planu i zatvaranje poslovnica u Španiji i Grčkoj, državama najviše pogođenim evropskom dužničkom krizom. Rečeno je da će se od sada Citigroup fokusirati na rad sa 4.000 preostalih poslovnica u 150 svetskih gradova sa najvećim potencijalom za ekonomski rast.

Pročitajte i ovo...