Jedna američka kompanija razvila je tehniku pomoću koje hleb može zadržati svežinu 60 dana, što bi moglo smanjiti količinu otpada ove vrste.
Hleb koji ne buđa dva meseca zapakovan je u posebnu foliju u kojoj bakterije ne uspevaju da se razviju. Na ovaj način se može pakovati i druga hrana, poput povrća, voća i mesa.
Bacanje hrane je inače veliki problem u razvijenim zemljama. Prosečna američka porodica baci 40% hrane koju kupi. I u Britaniji je slična situacija – 32% kupljenih vekni koje bi mogle biti pojedene završavaju na otpadu.
Ove vekne se obično kupuju zamotane u plastične folije pa vlaga iz hleba vremenom počinje da se pretvara u buđ. U normalnim uslovima hlebu da se ubuđavi treba 10 dana.
Ali ovo će promeniti izum kompanije Microzap koji liči na mikrotalasnu pećnicu, originalno dizajniran da ubija bakterije poput salmonele, ali je u međuvremeno otkriveno da ubija i one koje stvaraju buđ. Sličan je princip rada kao i kod mikrotalasne, samo sa drugačijim frekvencijama.
Hleb čuvan na ovaj način mogao bi da podigne cenu vekne, ali i da smanji broj hemikalija i aditiva koji se koriste da bi sprečili njegovo propadanje.