Home VestiBiznis & Finansije Hleb koji traje 60 dana smanjiće količinu hrane koja završava u smeću

Hleb koji traje 60 dana smanjiće količinu hrane koja završava u smeću

by bifadmin

Jedna američka kompanija razvila je tehniku pomoću koje hleb može zadržati svežinu 60 dana, što bi moglo smanjiti količinu otpada ove vrste.

Hleb koji ne buđa dva meseca zapakovan je u posebnu foliju u kojoj bakterije ne uspevaju da se razviju. Na ovaj način se može pakovati i druga hrana, poput povrća, voća i mesa.

Bacanje hrane je inače veliki problem u razvijenim zemljama. Prosečna američka porodica baci 40% hrane koju kupi. I u Britaniji je slična situacija – 32% kupljenih vekni koje bi mogle biti pojedene završavaju na otpadu.

Ove vekne se obično kupuju zamotane u plastične folije pa vlaga iz hleba vremenom počinje da se pretvara u buđ. U normalnim uslovima hlebu da se ubuđavi treba 10 dana.

Ali ovo će promeniti izum kompanije Microzap koji liči na mikrotalasnu pećnicu, originalno dizajniran da ubija bakterije poput salmonele, ali je u međuvremeno otkriveno da ubija i one koje stvaraju buđ. Sličan je princip rada kao i kod mikrotalasne, samo sa drugačijim frekvencijama.

Hleb čuvan na ovaj način mogao bi da podigne cenu vekne, ali i da smanji broj hemikalija i aditiva koji se koriste da bi sprečili njegovo propadanje.

Pročitajte i ovo...