Home VestiBiznis & Finansije SAD: Direktori 150 kompanija traže dogovor o budžetu

SAD: Direktori 150 kompanija traže dogovor o budžetu

by bifadmin

Više od 150 direktora najvećih američkih kompanija zatražili su od predsednika SAD Baraka Obame i vođe republikanaca u Kongresu Džona Bejnera da postignu dogovor oko budžeta kako bi bila izbegnuta „fiskalna provalija“.

Direktori najuticajnijih američkih kompanija, među kojima su rukovodioci JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Boinga i Honeywella, ističu da bi u slučaju da ne dođe do kompromisa, američka ekonomija pretrpela dugotrajnu, ako ne i neprolaznu štetu. Obama i Bejner su poslednjih dana nastavili razgovore o produženju ili okončanju poreskih olakšica donetih još u vreme predsedničkog mandataa Džordža Buša, ali dogovor još nije postignut.


Predsednik SAD se zalaže za ukidanje poreskih olakšica za najbogatiji deo američkog društva, to jest za one koji zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje, dok republikanci insistiraju da se poreske olakšice i u narednoj godini nastave za sve. Predsedavajući Predstavničkim domom SAD, republikanac Džon Bejner optužio je američkog predsednika Baraka Obamu da odugovlači pregovore o dogovoru koji bi sprečio naglo povećanje poreza i veliko smanjenje troškova početkom sledeće godine. Automatsko povećanja poreza i smanjenja troškova, koje je u SAD dobilo naziv „fiskalna provalija“, dogovoreno je kao iznudjeno rešenje prosle godine pošto nije bilo kompromisa demokrata i republikanaca oko smanjenje deficita. Bejner je u Predstavničkom domu rekao da Obama koristi taktiku odugovlačenja odbijanjem da iznese predlog smanjenja troškova.


S druge strane, liderka Demokratske stranke u Predstavničkom domu Nensi Pelozi je odgovorila da su Obama i demokrate ustanovili rezove koje podržavaju kao deo izbalansiranog predloga. Pelozi je pozvala Bejnera da traži glasanje o tim merama koje bi omogućile da se ukinu smanjenja poreza za ljude s velikim primanjima koja potiču iz vremene predsednika Džordža Buša mladjeg, dok bi bila produžena za pojedince koji zaradjuju više od 200.000 dolara ili parove koji zaradjuju više od 250.000 dolara. U slučaju da ne dođe do dogovora između Bele kuće i Kongresa, od 1. januara automatski stupa na snagu nova poreska politika, uz budžetske rezove u visini od 600 milijardi dolara.


*Izvor: Beta, Tanjug

Pročitajte i ovo...