Home VestiBiznis & Finansije Shareconomy: Neki voze vikendom, a neki radnim danima

Shareconomy: Neki voze vikendom, a neki radnim danima

by bifadmin

Ako automobil vozite samo radnim danima isplativije vam je da ga neko vozi vikendom umesto da vozilo provede ova dva dana u garaži. Sličan je princip i sa nekretninama. Kako kriza ne jenjava deljenje postaje novi ekonomski trend, a dele se ne samo stanovi i automobili već i mašine za rad.

Tako npr. svoj stan u Nemačkoj možete menjati za stan u nekim toplijim krajevima na moru. Godišnje članstvo na portalu homelink.de specijalizovanim za zamenu privatnih nekretnina ovo vam omogućava za 140 evra godišnje.

Isto tako možete deliti i auto. Carsharing je međutim mnogima skup kada se radi o dužim putovanjima, pa se ljudi sve češće okreću deljenju sa prijateljima, bez posrednika.

Takođe, i preduzeća dele, uglavnom mašine koje ne koriste konstantno, poput bušilice, koja „radi“ 13 minuta dnevno. I poljoprivrednicima ovaj trend odgovara posebno kada su u pitanju skupe mašine poput kombajna – ako se nekoliko domaćinstava udruži da bi kupilo ovo vozilo lako se mogu dogovoriti ko će ga kojim danom koristiti. Teže će jedan poljoprivrednik sam kupiti kombajn.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Dojče Velea.

Pročitajte i ovo...