Home VestiBiznis & Finansije Smanjena dokumentacija za odlazak na bolovanje

Smanjena dokumentacija za odlazak na bolovanje

by bifadmin

Građani Srbije od sada će znatno lakše i uz mnogo manje dokumentacije moći da otvore bolovanje i ostvare pravo na naknadu zarade tokom odsustva sa radnog mesta s obzirom na to da su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje prihvatili inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pokrenutu u okviru kampanje „Pitajte kada“ i odlučili da od 11 dokumenata koje je do sada trebalo podneti, zadrže samo četiri kao obavezna.

Centrala RFZO uputila je juče svim filijalama uputstvo koja dokumenta više ne moraju da zahtevaju i nova procedura, kako nam je potvrđeno, stupa na snagu odmah. Predlog NALED-a bio je usmeren pre svega na smanjenje „papirologije“ za trudnice, ali su Ministarstvo i RFZO prihvatili da pojednostavljivanje postupka važi za sve zaposlene koji su na bolovanju dužem od 30 dana.

Kao obavezni dokumenti i dalje ostaju izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (poznatiji kao doznaka), potvrda o plati zaposlenog za poslednja tri meseca, obračun naknade koju će primati tokom odsustva (obračun pravi poslodavac, a potvrđuje filijala RFZO), kao i fotokopija ugovora sa bankom o otvaranju namenskog računa za uplatu zarade koju od 31. dana refundira država.

Zaposleni i njihovi poslodavci više nisu u obavezi da podnose ocenu lekarske komisije jer izabrani lekar već upisuje tu ocenu u doznaku, a postoji i u evidenciji RFZO. Takođe, nije potrebno podnositi fotokopiju depo kartona jer je dovoljna fotokopija ugovora sa bankom i to samo prvi put.

Suvišno je i da poslodavci podnose dokaz o isplati zarada, poresku prijavu o obračunatim i plaćenim doprinosima, kao i izjavu da su plaćeni doprinosi za sve radnike. Dokazi o uplati zarada i doprinosa za zaposlene su nepotrebni jer naknada radniku na bolovanju ne sme da zavisi od toga da li su ostalima u preduzeću uplaćene zarade i doprinosi. Odluka o skidanju ovih dokumenata sa liste obaveznih doneta je jer tim podacima već raspolaže Poreska uprava i može direktno da ih dostavi filijali RFZO. Samim tim i izjava o uplati doprinosa je nepotrebna.

Na kraju, fotokopija prijave na obavezno socijalno osiguranje više neće biti potrebna jer te podatke već ima RFZO, a suvišna je i fotokopija Ugovora o radu imajući u vidu da je podneta prilikom prijavljivanja zaposlenog na zdravstveno osiguranje, radi dobijanja zdravstvene knjižice.

Nakon ukidanja 138 parafiskalnih nameta ovo je drugi veliki rezultat kampanje „Pitajte kada“ koju NALED sprovodi u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Fondom za otvoreno društvo, uz stručnu podršku Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA).

Pročitajte i ovo...