Home TekstoviAnalizeBiznis Šta otkrivaju sve češći ruski korupcionaški skandali?

Šta otkrivaju sve češći ruski korupcionaški skandali?

by bifadmin

Do koje mere je Rusija korumpirana pokazuje podatak da tek svaki peti odrasli Rus veruje u tamošnje sudstvo a da skoro da nema ministarstva iz kojeg neko nije otpušten zbog pronevere novca. Da li je sve češće otvaranje korupcionaških afera Putinov način da pridobije sve nezadovoljnije građane na svoju stranu ili, u šta oni sumnjaju, stvarni obračun sa zvaničnicima sa „lepljivim prstima“? Na pitanje šta je cilj obračuna sa onima kojima je ranije sam dozvolio da potkradaju državu, koje bismo i mi našim vlastima mogli da postavimo, nazire se jedan odgovor – PR.

Pre nekih 200 godina renomirani ruski istoričar Nikolaj Karamzin sumirao je situaciju u svojoj zemlji u dve reči: „Krade se“.

Sudeći prema skorašnjim vestima iz najveće zemlje bivšeg sovjetskog bloka, svakim danom je sve više afera vezanih za korupciju na visokom nivou. Na primer u Ministarstvu odbrane ili poljoprivrede, pa čak i u ruskom svemirskom programu.

Ruski političari cinično postavljaju pitanje “da li je predsednik Vladimir Putin koji već dugo obećava borbu protiv korupcije konačno prešao sa reči na dela? Ili je to samo priča za novinare ili nešto sasvim treće”.

korupcija

Feofan Bondarenko, jedan od najpoznatijih poslovnih ljudi u Rusiji, stalno priča o tome kako podržava Putinovu borbu protiv korupcije, međutim jedno su reči a drugo su dela. Bondarenko, starac koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv nacista, i tokom nestašice hrane 1991. u Rusiju uvozio dobra uz pomoć američkih kredita, uhvaćen je u ne tako patriotskom, korupcijskom skandalu.

Sedeći u udobnoj stolici u svojoj kancelariji koja je pod zaštitom policije, Bondarenko novinarima priča kako je njegova kompanija Soyuz (Soyuz znači unija i takođe je ime jedne ruske rakete) više od dve decenije uspešno investirala u širok spektar proizvoda, od piletine do votke.

U 2007. godini njegova kompanija je investirala 8,3 miliona dolara u jednu privatnu banku koja joj je kao garanciju za ovaj posao dala dvospratnu kuću u centru Moskve. Posle dve godine policija je upala u ovu banku i našla prazne sefove a jedan bankar je uhapšen i optužen za pranje novca.

Iako je izgubio popriličnu svotu novca Bondarenko je uložio više od dva miliona dolara u renoviranje kuće u Moskvi koja mu je poklonjena kako bi podigao njenu vrednost. Optužbe protiv bankara su posle 14 meseci odbačene jer je tvrdio da je njegov potpis na ugovoru sa poznatim biznismenom falsifikovan.

Sada je Bondarenko optužen za prevaru – on rizikuje da izgubi nekretnine vredne preko 23 miliona dolara i odlazak u zatvor na 10 godina, što bi za 83-godišnjeg starca verovatno bilo kobno.

Ovakvih slučajeva je u Rusiji mnogo. Levada, agencija za istraživanje javnog menjenja, objavila je da manje od trećine Rusa veruje u efikasnu primenu zakona u ovoj zemlji, a samo 20% njih veruje u pravosuđe. Oko 88% Rusa smatra da je korupcija najveći problem ove države.

U centar pažnje ruske i svetske javnosti u poslednje vreme dospeli su sledeći slučajevi:

-početkom novembra je ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov otpušten za umešanost u proneveru više od 200 miliona dolara. Njegova navodna ljubavnica nalazi se u kućnom pritvoru u svom 13-sobnom moskovskom stanu vrednom 10 miliona dolara, koji je nekada pripadao ministarstvu.

-istog meseca je čelnik Ruskog svemirskog programa otpušten zbog pronevere 217 miliona dolara, odnosno trećine sredstava namenjenih konstrukciji GLONASS sistema, odnosno ruske varijante GPS-a.

-početkom prošle nedelje TV mreža Rusija 1 razotkrila je povezanost bivše ministarke poljoprivrede Jelene Skrinik sa manjkom u budžetu od 1,3 milijarde dolara.

-i Ministarstvo za regionalni razvoj učestvovalo je u proneveri tri miliona dolara koji su nestali tokom priprema za APEC samit.

-nedavno je i šef gradskog Odeljenja za energetiku pritvoren jer je učestvovao u krađi 100 miliona dolara u prevari tokom koje su kupovane cevi za grejanje lošijeg kvaliteta.

Analitičari misle da je ova antikorupcijska kampanja Putinov odgovor na zahteve aktivista koji već godinama traže reformu korumpiranog sistema. Međutim iako se obračunava sa korupcijom, građani ne zaboravljaju da je ona ojačala za vreme njegove vlade – u svetlu ovih događaja Putinova popularnost pala je za 4 odsto.

LA Times

Pročitajte i ovo...