Home VestiBiznis & Finansije Berluskoni ima koalicioni dogovor pred izbore

Berluskoni ima koalicioni dogovor pred izbore

by bifadmin

Bivši italijanski premijer vraća se na scenu u velikom stilu, pošto je dogovorio koaliciju sa desničarskom Severnom ligom za izlazak na parlamentarne izbore sledećeg meseca.

Rečenicom „Habeamus papam“ („Imamo papu“) Berluskoni je u poslednjem radio intervjuu najavio formiranje predizborne koalicije sa Severnom ligom i dogovor sa njenim vođom, Robertom Maronijem. Ipak, u trci za premijersko mesto, analitičari još uvek prednost daju Demokratama i njihovim saveznicima sa levog centra i levice. U komplikovanom italijanskom izbornom sistemu pobedničkoj strani praktično će biti zagarantovana većina u Donjem domu parlamenta, dok se dodatna mesta u Senatu raspoređuju na osnovu osvojenih glasova po regionima.


Berluskoni polaže velike nade na povratak na mesto premijera, nakon abolicije posle presude od četiri godine služenja zatvorske kazne i prethodna dva mandata tokom kojih je njegova vlada odvela Italiju u najveću dužničku krizu posle Drugog svetskog rata. Berlsukoni je u više navrata nastupao zajedno sa Severnom ligom, prvi put još 1994. godine kada je stupio na vlast. S druge strane, ni politički protivnici, predvođeni Marijom Montijem, nisu se proslavili tokom svoje jednogodišnje vlade i neuspelih pokušaja ekonomskih reformi i uvođenja mera štednje.

Pročitajte i ovo...