Home VestiBiznis & Finansije Erste Group: Prestanak pada u prvom kvartalu 2013.

Erste Group: Prestanak pada u prvom kvartalu 2013.

by bifadmin

Prema najnovijem istraživanju Erste Group makroekonomska slika centralne i istočne Evrope trebalo bi da se popravi tokom 2013. godine. Za Srbiju i dalje vsiok rizik, ali sa pozitivnim izgledima.

Na tržišta u CIE će presudno uticati dva važna faktora u 2013. godini, ističu analitičari Erste Grupe u najnovijemizveštaju “Tržišta i akcije u CIE”. S jedne strane, ekonomska slabost i čak recesija su sve vidljivije, mada seočekuje da se pad zaustavi u prvom kvartalu 2013. godine. Pored toga, ne očekuje se velika eskalacija krize uevrozoni. Iako problemi nisu nestali i još uvek ne može da se kaže da je došlo do preloma trenda, makar nam jejasnije gde se nalazimo u okviru ciklusa. Na osnovu ove dve pretpostavke, uz jako oslanjanje na centralne banke,na tržišta vlasničkih instrumenata se pozitivno odrazilo generalno smanjenje averzije prema riziku. Velike količinedostupne likvidnosti i potraga za značajnijim prinosima takođe su dali svoj doprinos.


“Ovi faktori bi trebalo dapodrže tržišta vlasničkih instrumenata u CIE i u 2013. godini, kada očekujemo nastavak opšteg uzlaznog trenda. Unarednom periodu, dalje poboljšanje situacije na tržištima će iziskivati fundamentalnije argumente kao što jepoboljšanje rasta dobiti,” kaže Henning Esskuchen, rukovodilac Odeljenja za istraživanje vlasničkih instrumenata uCIE u Erste Grupi.Esskuchen preporučuje preusmeravanje od Turske prema Rusiji, dok bi Rumunija i JIE (koja obuhvata i Srbiju) mogle da imaju korist od svog statusa graničnog tržišta, pod pretpostavkom da opšte viđenje rizika ostane pozitivno. Za Srbiju je rizik i dalje visok i likvidnost će ostati velika prepreka. Međutim, uz pomoć umerenog rasta dobiti, ona ima najduži put da eliminiše razliku do istorijski najviših nivoa vrednosti akcija.

Pročitajte i ovo...