Home VestiBiznis & Finansije Iran ipak trpi zbog trgovinskih sankcija

Iran ipak trpi zbog trgovinskih sankcija

by bifadmin

Međunarodne sankcije uzimaju maha u porastu nezaposlenosti i smanjenom prihodu od trgovine naftom u Iranu, pa ga je Irak po proizvodnji nafte pretekao po prvi put u poslednjih dvadeset godina. U junu predsednički izbori posle kojih moguće promene.

U Iranu će za pet meseci biti održani predsednički izbori i neizvesno je kakva će od jeseni biti energetska politika ove zemlje. Nedavno je u iranskoj javnosti objavljen izveštaj ministra za naftu Rostama Kasemija, sa iznenađujućim negativnim podacima za 2012. godinu. Prema tom izvoru, prihod od nafte pao je za 40%, a izvoz prirodnog gasa za čak 45% u odnosu na prethodnu godinu. Pomenuto ministarstvo kasnije je negiralo ovako loše rezultate, ali nije objavilo zvanične podatke. Portparoli državne naftne kompanije Iran Petroleum ogradili su se od ovakve statistike i za CNN izjavili da je „u aktuelnom političkom okruženju teško potvrditi takve navode“.


Ovo je trenutno najvažnije političko pitanje u Iranu, s obzirom da se bliže predsednički izbori, zakazani za jun mesec. Nacionalna valuta izgubila je 80 svoje vrednosti od vrhunca u 2011. godini, a sve je veći porast nezaposlenosti u glomaznom državnom sektoru. Do objavljivanja spornih rezultata verovalo se da je proizvodnja nafte na nivou iz 2010. godine i da iznosi četiri miliona barela dnevno. Međutim, i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEK (čiji je Iran punporavni član) su tokom prethodnih meseci naveli podatak da je Irak po prvi put u poslednih 20 godina pretekao Iran po proizvodnji nafte, te da je proizvodnja u Iranu pala na 2,9 miliona (procena IAE), odnosno 2,72 miliona barela dnevno (OPEK).


Iran leži na skoro 10 odsto svetskih dokazanih rezervi nafte, a sa Katarom deli jedno od najvećih svetskih polja prirodnog gasa, ali nij eu mogućnosti da ga eksploatiše jer zbog sankcija nije u mogućnosti da sporovede neophodne investicije.

Pročitajte i ovo...