Home VestiIT i nauka Iz svemira se vidi plamen uljanih škriljaca na američkim nalazištima

Iz svemira se vidi plamen uljanih škriljaca na američkim nalazištima

by bifadmin

Nalazišta uljanih škriljaca su sve brojnija u Sjedinjenim Državama a zabrinutost aktivista za zaštitu životne sredine raste jer su ona sve nebezbednija – čak i iz svemira, na snimcima NASA-e, može se videti mnoštvo buktinja koje nastaju kao posledica curenja ovog energenta. Najviše vatre je trenutno u Bejkenu i Teksasu.

Samo u državi Teksas prošle godine podneto je šest puta više zahteva za vađenje škriljaca nego u 2010. godini – čak 1.963.

Zaokret Amerike ka vađenju škriljaca rezultat je činjenice da su zalihe sirove nafte u svetu sve oskudnije, i napora da se iznađu novi načini eksploatacije nafte. Uljani škriljci su svetski hit, pa je i u SAD povećana njihova eksploatacija ali i broj nezgoda tokom iste. Naime, u ovoj zemlji se broj curenja sa naftnih postrojenja utrostručio u poslednjih pet godina – prema podacima Svetske banke Amerika je sada peta u svetu u ovoj neslavnoj disciplini.

Curenje je inače posledica niske cene prirodnog gasa u Severnoj Americi, zbog koje je neekonomično građenje gasovoda za odlaganje energenata, pa se isti uglavnom pale. Noćni snimci iz svemira to pokazuju poput požara u centru industrije naftnih škriljaca. Ovo naravno nije najbolji način za upravljanje otpadom, jer povećava efekat staklene bašte za 20 odsto i zagađenje vazduha.

Pročitajte i ovo...