Home VestiEkonomija Počeo izbor “Blic preduzetnik 2012”

Počeo izbor “Blic preduzetnik 2012”

by bifadmin

Izbor najboljeg preduzetnika, koji dnevni list “Blic” organizuje već šestu godinu za redom, zvanično je počeo. Ovogodišnji izbor biće realizovan u saradnji sa Sosijete ženeral bankom, koja će sa 20.000 evra nagraditi najboljeg “Blic preduzetnika 2012”.

Od 300 uspešnih preduzeća u Srbiji, koliko ih je u prvom krugu selekcije, žiri će izabrati najboljih 50 koje će dnevni list “Blic” predstaviti u svojim izdanjima.

“Ova preduzeća su najbolji dokaz da i u godinama krize ima dobrih ideja i projekata”, rekao je Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik integrisane redakcije Blica.

Kriterijumi na osnovu kojih će žiri izabrati najboljeg “Blic preduzetnika 2012” su: profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih u 2012. godini, tehnološke inovacije, orijentisanost ka zaštiti životne okoline, kao i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice.

Ovaj izbor najboljeg preduzetnika došao je u pravom trenutku, jer Srbija prolazi kroz “krizu preduzetništva”, poručio je da je ministar trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić. U dve godine je u malim i srednjim preduzećima 153.000 ljudi ostalo bez posla, a taj sektor zapošljava dve trećine ukupno zaposlenih u Srbiji.

“Umestno službeničkog moramo da razvijamo preduzetnički mentalitet, a ne da mladima bude jedina ambicija da se zaposle u državnom sektoru. Male firme su motor razvoja naše ekonomije”, tvrdi Ljajić.

Frederik Kuen, predsednik IO Sosijete ženeral banke slaže se da su male firme ključ razvoja ekonomije, ali ne samo u Srbiji, već i u svim evropskim zemljam: “Zato je deo strategije naše banke da tim firmama obezbedimo stručno savetovanje. U svim našim ekspoziturama, oni mogu da računaju na nekog od stručnjaka koji će im pomoći”.

Pročitajte i ovo...