Home VestiIT i nauka Prvi rođendan ćiriličkog .СРБ domena

Prvi rođendan ćiriličkog .СРБ domena

by bifadmin

Registracija ćiriličkog internet domena .СРБ počela je 27. januara 2011. i za godinu dana je registrovano preko 6.800 naziva ovog domena. Registrovanih naziva .RS domena trenutno ima preko 77.000, što znači da je .СРБ domen dostigao skoro 10% svog “starijeg brata”, i to je zadovoljavajući rezultat s obzirom na nezahvalan položaj ćirilice u našem društvu.


Odluka Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) da uvede i nacionalni internet domen na ćirilici bila je ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste zvanično pismo i za svoje internet domene. Poštujući svoja nacionalna pisma, istu odluku su već donele 23 države, među kojima su i sve najveće zemlje sveta u kojima se ne koristi latiničko pismo (Rusija, Kina i Indija), kao i mnoge arapske i azijske zemlje. Kako neke od tih zemalja imaju i više jezika i pisama u zvaničnoj upotrebi, trenutno u svetu ima ukupno 33 domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Naš .СРБ domen ima jednu posebnu prednost – on je jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese sa .СРБ domenom se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovaraju upravo onako kako su i napisane. Slobodna registracija .СРБ domena počela je 1. avgusta 2011. i od tada može svako, kako u Srbiji, tako i u dijaspori, da svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv svoje organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ga podseća i povezuje sa Srbijom, registruje kao internet domen na ćirilici, sa .СРБ na kraju.

Određeni tehnički problemi, koji su postojali u trenutku pojave .СРБ domena, u međuvremenu su otklonjeni. Tako je, na primer, na zahtev RNIDS-a, internet čitač (browser) Firefox omogućio ispravan prikaz ćiriličkih .СРБ domena i zvanično objavio da je ta greška (bug) u njihovom programu ispravljena.

Na internet sajtu www.nadjimelako.rs (dostupnom i na ćiriličkoj adresi nađimelako.срб), objašnjeno je zašto je dobro da imate svoj .RS i .СРБ domen, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete. Treba imati u vidu i da najjeftiniji domeni, .IN.RS i OD.СРБ, namenjeni za ličnu upotrebu pojedinaca, mogu da se registruju po mnogo povoljnijim cenama od tzv. međunarodnih internet domena.

Pročitajte i ovo...