Home VestiBiznis & Finansije Većina građana Srbije bi pokrenula svoj biznis ali uz državni kredit

Većina građana Srbije bi pokrenula svoj biznis ali uz državni kredit

by bifadmin

Oko dve trećine građana Srbije razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, a gotovo polovina njih smatra da im je za to potreban kredit koji subvencioniše država, pokazala je prošlogogišnja anketa NALED-a. Tek trećina građana kao preduslov za otvaranje firme postavlja političku stabilnost u narednih nekoliko godina.

Kada je reč o konkretnim potezima koje očekuju od vlasti, građani u 52 odsto slučajeva navode eliminisanje administrativnih prepreka za poslovanje, smanjenje sive ekonomije i smanjenje poreza na zarade, a 37 odsto za realnu prepreku smatraju javna preduzeća i očekuju profesionalizaciju njihovog upravljanja.

Nešto više od 40 odsto ističe da parafiskalni nameti najviše štete privredi i skoro 91 odsto bi volelo da vidi jedan sveobuhvatan zakon koji bi regulisao šta od taksi i naknada može da postoji. Plaćanje PDV-a unapred je prepreka za 32 odsto potencijalnih i postojećih privrednika.

Tačno polovina anketiranih bi se oprobala u poljoprivredi, 18 odsto u prehrambenoj industriji, po 10 odsto u turizmu i uslugama dok su ostali sektori znatno manje zastupljeni.

Velika većina pokazuje da nije u potpunosti upoznata sa zakonodavnim okvirom kojeg bi trebalo da se pridržavaju. To se posebno odnosi na situacije kada dođe do promene regulative. Čak 44 odsto anketiranih navelo je da je veoma loše ili uopšte nije informisano o izmeni nekog propisa, a još 30 odsto navodi da je loše informisano.

Pročitajte i ovo...