Home Vesti Cena italijanskog zaduživanja skočila posle izbora

Cena italijanskog zaduživanja skočila posle izbora

by bifadmin

Politički blok centralne levice okupljen oko Pjer Luiđija Bersanija osvojio je većinu u Donjem domu, ali ne i u Senatu. Za novu vladu čiji sastav je još uvek daleko od poznatog najveću glavobolju predstavljaće nagli skok cene zaduživanja.

Italija je juče prodala novu seriju desetogodišnjih državnih obveznica, u vrednosti od 6,5 milijardi evra i sa prinosom od čak 4,83%, znatno višim od 4,17% koliko je on iznosio prilikom poslednjeg izdavanja obveznica u januaru. Prinos indukuje porast kamatne stope po kojoj će zvanični Rim morati da vrati uzajmljeni novac od međunarodnih kreditora, ali njegov skok (iako ne ovoliki) bio je očekivan neposredno po objavljivanju rezultata najnovijih izbora. Petogodišnje obveznice su takođe zabeležile rast prinosa, od 2,94% u januaru, na današnjih 3,59%.

Podeljeni parlament će najverovatnije predstavljati veliki problem u naporima da se oživi nacionalna ekonomija jer će obe suprotstavljene strane insistirati na svojim rešenjima. Ovo bi moglo da ugrozi smanjenje državnog duga, koji je na kraju 2012. iznosio 127% BDP. Ipak, analitičari napominju da je cena pozajmljivanja i dalje znatno ispod nivoa kojeg je Italija dostigla u novembru 2011. godine, kada je prinos na desetogodišnje obveznice iznosio 7%.

Pročitajte i ovo...