Home Uncategorized Državni revizori podneli prijave protiv ministara, ambasadora, gradonačelnika…

Državni revizori podneli prijave protiv ministara, ambasadora, gradonačelnika…

by bifadmin

Predsednik Državna revizorska institucija (DRI) Radoslab Sretenović danas je objavio da je ta institucija zbog nepravilnosti u trošenju budžeta u 2011. godini nadležnim sudovima podnela niz prekršajnih i krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 319 lica, medju kojima su bivši ministri, bivši i sadašnji ambasdori i drugi državni službenici.

Nadležnim sudovima je podneto 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava.

DRI je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima, zatim 100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

Podneto je 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama/domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku.


Ta isntitucija je podnela i osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

Krivične prijave podnete protiv gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića, gradonačelnika Užica Jovana Markovića, gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića, predsednika opštine Bački Petrovac Vladimira Turana, predsednika opštine Pirot Vladana Vasića, zatim protiv direktora Društvenog fonda za puteve opštine Pirot Miroslava Mančića, direktora predškolske ustanove Dečiji vrtić iz Užica Zorice Todorović i predsednika saveta Mesne zajednice „Ivanovo“ u Pančevu Josifa Vasilčina.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet je protiv ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i bivših ministara kulture Predraga Markovića i Nebojše Bradića i bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića.

Isti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet je i protiv sedam ambasadora Srbije u Belgiji Radomira Diklića, u Italiji Sande Rassković-Ivić, u Grčkoj Dragana Županjevca, u Francuskoj Dušana Batakovića, u Rusiji Jelice Kujak i Crnoj Gori Zorana Lutovca.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pokrenut je i protiv bivšeg direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Aleksnadra Vuksanovića i generalnih sekretara u Minisatrstvu spoljnih poslova Vladimira Ćurgusa i Mirjane Živković.

DRI je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv bivših državnih sekretarki u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Jasne Matić i Snežane Stojanović Plavšić, direktora Republičkog zavoda za informatiku i internet Damira Baralića, bivšeg direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića.

Isti zahtev DRI je podnela i protiv generalnog direktora Gradske čistoće Beograd Aleksandra Stamenkovića, direktora Elektrovojvodine Tihomira Simića, direktora Parka prirode „Mokra gora“ Emira Kusturice, generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, direktora GSP Beograd Milete Radojevića, direktora Termoelektrane i kopova Kostolac Dragana Jovanovića.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet je i protiv bivšeg direktora Agencije za osiguranje depozita Milorada Džambića i direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikole Stankova.

Protiv Stankova je podneta prijava i za privredni prestup, kao i protiv tri osobe u Kontroli – Borisa Broćića, Mirjane Branković i Vojisilava Okrajinova. Za privrendi prestup prijave su podnete i protiv v.d. direktora Agencije za osiguranje depozita Lidije Perović i Jelke Milošević, ssefa finansijskog odeljenja u Agenciji.

Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti su zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Zakona o državnom premeru i katastru, Uredbe o budžetskom računovodstvu, Uredbe o kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

Prijave za privredne prestupe su podnete zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o privrednim društvima, Zakona o planiranju i izgradnji.

Krivične prijave podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa odredjenih aproprijacijama koje su im odobrene za odredenu namenu u budžetskoj godini, što je krivično delo prema odredbama Krivičnog zakonika.

Sretenović je danas rekao da očekuje da sudovi brže i efikasnije sprovode postupke vezane za prijave DRI, kao i da su blage kazne po pravosnažanim presudama, zbog čega je zatražena izmena odgovarajućih zakona.

Spisak prijava koje je podnela DRI objavljen je na sajtu DRI www.dri.rs.

Pročitajte i ovo...