Home VestiEkonomija Dogovoren istorijski budžet EU!

Dogovoren istorijski budžet EU!

by bifadmin

Lideri EU okupili su se radi dogovora o istorijskim rezovima u budžetu Unije. Predložen je budžet od 960 milijardi evra za narednih sedam godina, 33 milijardi evra manje nego što je najavljivano.

Razvoj događaja u Briselu sigurno ne ide na ruku francuskom predsedniku Olandu, koji je bio među najglasnijim protivnicima predloženog smanjenja budžeta, pogotovu zbog veoma lošeg stanja u zemljama u kojima su one do sada sprovođene, posebno imajući u vidu jučerašnju vest da su se Grci tukli za hranu koja im je deljena na ulicama Atine.

Među prvim vestima koje pristižu sa lica mesta, ističe se natpis holandskih medija da je premijer ove zemlje Rute uz pretnju vetom isposlovao dodatnu uštedu od 45 milijardi evra. Navodi se i nezadovoljstvo Fransoe Olanda, koji je za kasije popodne najavio svoju konferenciju za štampu.

Incijator skupa u Briselu bio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji i na svom tviter nalogu objavio ovu važnu vest. Međutim, kao što navode pojedini analitičari, budžet tehnički još uvek nije izglasan pošto je neophodno da ga overe evropski poslanici na narednoj sednici parlamenta.

Pročitajte i ovo...