Home VestiEkonomija ECB da udvostruči svoje ljudstvo

ECB da udvostruči svoje ljudstvo

by bifadmin

Evropska centralna banka će morati da zaposli dodatne dve hiljade bankarskih supervizora ukoliko želi da uspostavi u praksi bankarsku uniju evrozone, kaže se u najnovijoj konsultantskoj studiji koju je zatražio Mario Dragi.

Poslednje istraživanje analitičara „Promontory Financial Group“ za potrebe ECB poručuje Mariju Dragiju i bordu direktora da pod hitno povećaju raspoloživo ljudstvo zbog hvatanja u koštac sa eventualnim problemima oko stvaranja bankarske unije evrozone. Bez najmanje dve hiljade novih supervizora koji bi kontrolisali oko 130 banaka do 2017. godine ne može se računati na valjano nadgledanje neophodnih procesa transformacije, a samim tim i očuvanje reputacije institucije kao što je ECB, kaže se u izveštaju.

Lideri EU prošlu godinu proveli su, između ostalog, u raugovorima oko formiranja bankarske unije koja bi u budućnosti pomogla da se izbegnu izazovi koji su doveli do aktuelne dužničke krize na kontinentu. Sudeći prema izvorima iz ECB, izveštaj o kome je reč preporučuje potpunu jurisdikciju inistitucije u Frankfurtu nad nacionalnim supervizorima. Nezavisni analitičari, s druge strane, ocenjuju ovu vest kao mogući izvor novih političkih sukoba unutar evrozone pre nego bankarska unija uzem maha sa prvim dogovorenim promenama u 2014. Preporuke studije ECB nisu obavezujuće, ističe se u izveštaju „Financial Times“-a.

Pročitajte i ovo...