Home VestiPolitika i društvo Euromonitor: Hong Kong i dalje najpoželjnija destinacija

Euromonitor: Hong Kong i dalje najpoželjnija destinacija

by bifadmin

Euromonitor International je objavio najnoviju listu 100 najatraktivnijih gradova na svetu, prema obrađenim podacima za 2010. godinu. Posle pada u 2009, zabeležen je rast od 7% u turističkim posetama vodećih 100. Najbolji rezultati ostvareni u regionu Azija Pacifik, u Evropi i dalje pad.


Na prvom mestu liste Euromonitora našao se Hong Kong sa preko 20 miliona turističkih dolazaka u 2010. godini i značajnim povećanjem od čak 18% u odnosu na godinu dana ranije. Najveći izvor posetilaca ovog velikog ekonomskog centra još uvek predstavlja kontinentalna Kina, sa oko 60% dolazaka. Na drugom mestu nalazi se Singapur, sa 18 miliona posetilaca i povećanjem od 16%, dok je na trećem mestu London sa 15 miliona individualnih poseta i daleko na prvom mestu u Evropi.
Među ostalim gradovima na listi ističe se veliki porast među vijetnamskim gradovima, Ho Šio Min Sitiju i Halongu, sa skoro 30%, dok u Evropi Istanbul i Antalija (rast od 20% i 10 miliona posetilaca) brane čast starog koninenta. Tokio se oporavio nakon velikog pada od 17% u 2009. U narednih nekoliko godina veruje se da će porast doživeti Rio de Žaneiro, Sao Paolo i Kijev, zbog organizovanja velikih sportskih takmičenja.

Pročitajte i ovo...