Home VestiPolitika i društvo Ko god da pobedi na nemačkim izborima, pobediće Evropa

Ko god da pobedi na nemačkim izborima, pobediće Evropa

by bifadmin

Nemački parlamentarni izbori koji će biti održani u septembru nisu samo izbori za Bundestag već i za evropsku budućnost. Nemačka je najmoćnija zemlja u EU – to joj, doduše nerado, priznaju i sile poput Francuske i Velike Britanije.

Za razliku od onih koji sa njom prave planove i “obaraju ruke” oko daljih planova za evrozonu, u posrnulim ekonomijama poput Španije, Grčke i Italije, raste antinemački sentiment. Najveći razlog za to je njihova nemoć – sudbina Španije i Grčke je u rukama Berlina.

Lokalni izbori samo su zakuvali situaciju na nemačkoj političkoj sceni. Naime, demohrišćane i FDP-ove liberale u Donjoj Saksoniji smenili su socijaldemokrate i zeleni. FDP je zapravo jedva prošao cenzus.

Po najnovijim istraživanjima liberali možda i neće uspeti da ga pređu na generalnim izborima tako da bi Angela Merkel mogla da izgubi svog glavnog koalicionog partnera u parlamentu.

Merkelova je inače i dalje najpopularniji političar u Nemačkoj i nad svojim izazivačem iz SPD-a Pirom Štajnbrukom vodi bar za 40 poena. Ona je i najuvaženiji lider u Evropi, ali ni to joj neće mnogo pomoći – u Nemačkoj je na vlasti onaj ko ima parlamentarnu većinu.

Za Evropu je dobro to što će ko god dođe na vlast i dalje podržavati evropski projekat. I Merkelova i Štajnbruk su proevropski orijentisani, kao i treća najveća partija u Nemačkoj, Zelena partija. I sami Nemci, prema istraživanjima, misle da evro kao valuta pogoduje prosperitetu njihove ekonomije.

Jedino što se sa vlašću može promeniti je spoljna politika. Nemačka pod Merkelovom je nesiguran strateški partner za Francusku, Britaniju i ostale zemlje evrozone. Sa SDP-om i zelenima u vlasti možda će se ostvarivati bolja međudržavna saradnja unutar Unije. Možda će to biti slučaj sa nekom novom koalicijom, stare-nove vlasti.

Pročitajte i ovo...