Home VestiPolitika i društvo Lekovi ubijaju Amerikance

Lekovi ubijaju Amerikance

by bifadmin

Najnovija statistika pokazuje da je broj smrti od predoziranja u SAD porastao jedanaestu godinu za redom. Međutim, većina smrtnih slučajeva desila se posle nepravilnog konzumiranja lekova koji se mogu legalno kupiti, a ne zabranjenih narkotika.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti analizirao je obrađene podatke za 2010. godinu i došao do alrmantnih podataka. Širom Sjedinjenih Država te godine desilo se 38.329 smrtnih slučajeva od predoziranja narkoticima ili lekovima, od čega je više od 60 odsto izazvano medikamentima koji mogu da se uzmu na recept, najčešće onima koji ublažavaju bolove pacijenata.

Prema pisanju Žurnala Američkog medicinskog udruženja OxyContin i Vicodin su uzročnici tri od četiri smrtna slučaja izazvana prekomernom upotrebom lekova. U tekstu se naglašava da pacijenti, pa često ni mnogi doktori nisu svesni da ovi lekovi mogu da izazovu veliku zavisnost. Oni se skoro uvek prepisuju kod pacijenata koji boluju od raka, ali i zbog bolova u leđima i jakih migrena, iako za ove potonje slučajeve postoje i blaže varijante lekova, sa znatno manjom mogućom zavisnošću.

Pročitajte i ovo...