Home VestiEkonomija Poreski rajevi kompanija iz SAD

Poreski rajevi kompanija iz SAD

by bifadmin

Američke kompanije ostvaruju profit od skoro bilion dolara u inostranstvu. Međutim, u tu sumu spada i dobar deo profita ostvaren u SAD, ali kasnije prenet u tzv. poreske rajeve.


Tokom 2008. godine, poslednje za koju su dostupni potpuno obrađeni podaci, ukupni profit američkih korporacija koje su registrovane u Bermudi premašio je za 1000% BDP ove ostrvske zemlje, dok je u Luksemburgu iznosio 208% BDP. To znači da dotične korporacije u pomenutim zemljama zarađuju značajno više od svih njihovih građana zajedno. Ovo samo dokazuje davno poznatu činjenicu: velike američke kompanije bave se „fiskalnim inženjerstvom“ kako bi premestile svoj profit u poreske rajeve i na taj način izbegle oporezivanje na domaćem tlu.

Američki Kongresni istraživački servis (CRS) nedavno je objavio izveštaj o kretanju profita velikih kompanija poslednjih godina. Prema toj studiji ispostavlja se da su Sjedinjene Države u 2008. izgubile između 57 i 90 milijardi dolara zahvaljujući prenosu profita u države sa blagonaklonijom poreskom politikom. Iste godine američke kompanije prijavile su ukupan profit od 938 milijardi dolara ostvaren u inostranstvu.

Pročitajte i ovo...