Home VestiEkonomija Produktna berza: Iako cene padaju kupci su uzdržani

Produktna berza: Iako cene padaju kupci su uzdržani

by bifadmin

Rizik tržišnih procena u vremenu kada se uticajnost pojedinih tržišnih faktora na formiranje cena brzo menja sve je veći, pokazao je izveštaj sa Produktne berze.

Opšti pad cena najznačajnijih žitarica i uljarica na svetskom i našem tržištu nije bio u skladu sa procenama najreferentnijih svetskih analitičara, pa ni onih koji se tim poslom bave u Srbiji. Ključni argument za prognozu o rastu cena u vidu bitno poremećenih bilansa i smanjenih zaliha osnovnih poljoprivrednih proizvoda i u svetu i kod nas i dalje je aktuelan.

Međutim, smanjena tražnja kao posledica i dalje prisutne globalne ekonomske krize, kao i snažno otvaranje novih tržišta u zemljama dalekog istoka uzrok su smanjenja cena najvećih svetskih izvoznika u svrhu pridobijanja perspektivno najvećih svetskih kupaca žitarica i uljarica. U Srbiji je nelikvidnost odavno prepoznata kao osnovni problem koji sprečava značajnije otvaranje tražnje. Cene padaju, a ono što je još indikativnije, jeste naglašena uzdržanost tražnje u očekivanju daljeg pada cena.

Količinski promet roba na novosadskoj berzi u protekloj nedelji iznosio je 763 tona, što je za 12,84% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 24.317440 dinara i u padu je u odnosu na prethodnu nedelju za 23,05%.

Cena pšenice se stabilizovala na nivou od 28,62 din/kg (26,50 bez PDV), s obzirom da su svi poslovi na ovom tržištu u protekloj nedelji realizovani po ovoj ceni. To je za 0,56% niža cena nego prethodne nedelje. Na samom kraju nedelje međutim, na ponudu koja je i niža od nivoa zaključenih cena nije bilo odgovora tražnje. Da li je to nagoveštaj daljeg pada cene pokazaće naredni period.

Kukuruz, koji je ove godine skoro isključivo upućen na domaću tražnju ponovo je u očiglednom padu. Kukuruzom se trgovalo po pretežnoj ceni od 23,50 din/kg bez PDV, ali je vrlo indikativno da je poslednja zaključena cena u nedelji za nama bila 23,00 din/kg, što je nivo minimalne ovosezonske cene ove robe. Prosečna cena trgovanja iznosila je 25,16 din/kg (23,30 bez PDV) i to je u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji pad od 4,50%. Ove robe je sve manje u ponudi na našem tržištu, ali i tako mala ponuda nije dovoljna da podstakne tražnju na licitiranje veće cene. Pitanje je dana kada će se naše tržište definitivno suočiti sa problemom nabavke kukuruza iz domaćih zaliha.

Cena soje je u najočiglednijem padu od svih roba kojim se trgovalo na „Produktnoj berzi“. Prosečna cena trgovanja od 62,99 din/kg (58,32 bez PDV) u padu je za 2,96% u odnosu na prosek cene iz prethodne nedelje. Međutim podatak da je trgovanje ovom robom na kraju nedelje zatvoreno cenom od 58,00 din/kg ukazuje da je to najniža cena ove robe još od sredine jula prošle godine.

Od ostalih roba trgovano je još suncokretovom sačmom po ceni od 35,76 din/kg (29,80 bez PDV) , mineralnim đubrivom NPK u formulaciji 9:15:15 po ceni od 41,04 din/kg i mineralnim ñubrivom AN po ceni od 36,73 din/kg.

PRODEX

Nivo ostvarenog ovonedeljnog prometa je na nivou prošlonedeljnog. Time je i u februaru nastavljen januarski trend skromnog trgovanja i tržišnog mrtvila. Da ipak sve ne bude tako sivo, pobrinule su se ovonedeljne cene kukuruza, pšenice i soje, koje imaju izrazito silazni trend. Kukuruz je pojeftinio jedan dinar u odnosu na prošlu nedelju, soja za 2,50 dinara, dok je cena pšenice identična prošlonedeljnoj, ali i taj podatak treba uzeti sa rezervom. obzirom da krajem nedelje prodavci nisu mogli da je prodaju ni po 26,00 din/kg, bez PDVa.

Sve se to, naravno, odrazilo i na PRODEX, koji danas beleži svoju najnižu indeksnu vrednost još od jula prošle godine. Na današnji dan ovaj generator cenovnih dešavanju na tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda, beleži indeksnu vrednost od 248,95 indeksnih poena, što je za čak 5,43 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Pročitajte i ovo...