Home VestiEkonomija Pesimističke prognoze za Srbiju i region

Pesimističke prognoze za Srbiju i region

by bifadmin

Blagi ekonomski rast u tekućoj godini može se očekivati u Poljskoj, Rumuniji i baltičkim zemljama, dok će za Češku, Mađarsku, Bosnu, Makedoniju i Bugarsku biti uspeh ako postignu bilo kakav rast.

Još gora situacija očekuje se u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, gde bi privredni rast bio ravan ekonomskom čudu, ocenjuje Nanad Pacek, priznati međunarodni ekonomski stručnjak iz Beča i predsednik kompanije Global Success Advisors.


Pacek naglašava da će Jugoistočna Evropa i dalje biti najslabiji region, kao i da evropske kompanije, posebno u ovom regionu, sa velikom zebnjom procenjuju poslovne mogućnosti u ovoj godini. Glavni razlog za pesimizam je kriza u evrozoni koja daje oko 30% globalnog BDP-a i koja je trenutno rak-rana svetske ekonomije, smatra Pacek.

I Svetska banka u svom redovnom izveštaju o jugoistočnoj Evropi konstatuje da je Srbija, od pet zemalja regiona koje nisu ušle u EU, i Kosova, imala najveći pad privredne aktivnosti od početka krize 2008. godine. Zbog velike finansijske zavisnosti od inostranog kapitala, Zapadni Balkan je posebno pogođen recesijom, a za Srbiju je, prema oceni glavnog ekonomiste Svetske banke u Srbiji Lazara Šestovića, prošla godina bila najteža u poslednjoj deceniji.

Pročitajte i ovo...