Home VestiEkonomija Henkel imao snažan rast prihoda u prvom kvartalu

Henkel imao snažan rast prihoda u prvom kvartalu

by bifadmin

Henkelova prodaja u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 4,033 milijarde evra, što predstavlja rast od 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit je povećan na 600 miliona evra, što predstavlja rast od 8,9 odsto. Korigovan prihod od prodaje (korigovana EBIT marža) značajno je povećan za 1,2 procentnih poena, sa 13,7 odsto na 14,9 odsto. Finansijski rezultat kompanije Henkel se poboljšao za 16 miliona evra, na 30 miliona evra, uglavnom usled bolje neto finansijske pozicije i boljih rezultata hedžovanja valuta. Dodatno, Henkelova neto finansijska pozicija se poboljšala u odnosu na 31. mart 2012 godine kada je neto dug iznosio 1,159 milijardi evra i na dan 31.3.2013 godine finansijska pozicija je pozitivna a neto gotovina je iznosila 114 miliona evra.

Zentrale_Duesseldorf2.jpg

Sva tri poslovna sektora doprinela su pozitivnom razvoju situacije. Sektor Detergenti i kućna hemija zabeležio je veoma snažan rast organske prodaje od 8,0 odsto; sektor Beauty care zabeležio je solidan organski rast prodaje od 4,0 odsto; dok je u sektoru Adhezivi Tehnologije zabeležen organski pad prodaje od 1,2 odsto.

I ovog puta, tržišta u razvoju su prikazala najveći impuls rasta. Prodaja u Istočnoj Evropi je porasla za 6,3 odsto na 718 miliona evra. Organski rast je iznosio 7,3 odsto, a poslovanje u Rusiji i Turskoj je dalo posebno veliki doprinos. Udeo prodaje koji se pripisuje tržištima u razvoju se povećao sa 41 odsto u istom kvartalu prošle godine na 43 odsto koliko sada iznosi.

Pročitajte i ovo...