Home Posle 5 Klimatske promene istrebiće i surfere

Klimatske promene istrebiće i surfere

by bifadmin

Kako bude dolazilo do globalnog otopljavanja desiće se i smanjivanje visine talasa u svetskim okeanima za oko 40% u jeku surferske sezone. Ovo je potresna vest za zemlje surferske rajeve, kao što su Nikaragva ili Kostarika, ali i čitavu surfersku industriju koja godišnje obrne oko 7 milijardi dolara.

surfer
Najnovije kompjutersko modelovanje naučnika iz Australije, Kanade, Japana, Švedske, Portugalije i SAD, čiji su rezultati publikovni u žurnalu Klimatske promene prirode, ukazuje da ćče surferi širom planete polako postati ugrožena vrsta, upravo poput pingvina ili belih medveda. U severnom Atlantiku, koji doduše ne predstavlja surfersku Meku, prosečna visina talasa tokom čitave godine biće smanjena za 10%, dok će u globalu ona pasti za oko 40%. Međutim, ima tu i dobrih prognoza, kao što je ona koja predviođa da će se u južnom Pacifiku, zbog otopljavanja leda sa Antarktika, talasi, naprotiv, povećati za oko 15%, odnosno 0,6 metara u proseku.

Ipak, nije čak ni visina talasa najveća briga ugroženim surferima, već njihov pravac kretanja, koji će takođe biti značajno izmenjen zbog priliva nove količine vode, menjanja vetrova i smerova morskih struja. Ta promena pravca uzrokovaće ubrzanu eroziju većine svetskih plaža na okeanima. Primera radi, preko 20% svetskih plaža sačinjeno je od peska, a 70% njih i dalje erodira, pa se može očekivati potpuno novi oblik morske obale. (Naučnici koji su uradili ovu studiju naravno nisu baš na umu imali surfere kao posebno ugrožene jer oni će verovatno pronaći sebi neke nove, potpuno neočekivane plaže za uživanje…)

Pročitajte i ovo...