Home VestiIT i nauka Sedmi kontinent napravljen je od đubreta

Sedmi kontinent napravljen je od đubreta

by bifadmin

Francuz Patrik Dekson će 20. maja početi sa istraživanjem „sedmog kontinenta“ – ostrva napravljenog od smeća koje pluta Tihim okeanom.

sedmi kontinent

Ostrvo napravljeno od smeća ja inače po površini veće od Indije a šest puta veće od Francuske. Obuhvata površinu od 3,5 miliona kvadratnih kilometara a naučnici nagađaju da se u njemu nalazi 100 miliona tona smeća. Pretpostavlja se da je samo količina plastičnog otpada veća od količine planktona u tom području, a u nekim područjima izmerena je koncentracija plastičnih čestica sedam puta veća od planktonske, prenosi Slobodna Dalmacija reči profesora Alena Soldona sa Odjela za studij mora Sveučilišta u Splitu.

Patrik Dekson smatra da je ovo ostrvo dobra ilustracija ljudske bahatosti i zato će se baviti ispitivanjem ovog fenomena uzimanjem uzoraka vode na mestima na kojima se sastaju morske struje i formiraju vrtloge pune smeća.

djubre

Ceo poslužavnik popunjen đubretom pronađenim u stomaku samo jednog albatrosa 

Ovo je ekološki ali i privredni problem jer zagađenost mora loše utiče na turizam, plovidbu i ribarstvo. Osim toga, plastični otpad pronađen je u želucima brojnih vrsta ptica, kornjača i drugih morskih organizama. Pretpostavka je da  trećina mladunaca jedne vrste albatrosa umire zbog hrane koja sadrži plastične čestice. Prema prvim rezultatima minimum 267 različitih životinjskih i biljnih vrsta je pod štetnim uticajem ovog ostrva otpada.

Pročitajte i ovo...