Home VestiBiznis & Finansije Samit 100:Stručnjake treba negovati kao fudbalere

Samit 100:Stručnjake treba negovati kao fudbalere

by bifadmin

Regionalno povezivanje i pojednostavljivanje procedura dva su glavna preduslova masovnijeg dolaska stranih investitora na zapadni Balkan, poručili su predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija i velikih stranih kompanija koje posluju u regionu tokom prvog dana Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Crnoj Gori. U okviru panela posvećenog potencijalima regiona za privlačenje stranih investicija, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke Andreas Beikos istakao je da je Zapadni Balkan bio jedna država, a da danas mora biti jedan čvrsto integrisan region, jer neke od njegovih država neće biti finansijski održive kao izolovani entiteti.

Na panel diskusiji „Ljudski kapital – inovacije i kreativnost kao potencijal regiona“ ocenjeno je da se stručnjaci moraju graditi od malena, kao fudbaleri, i od rane mladosti obavezivati poslovnim ugovorima kako ne bi mogli lako da odu. Privredni razvoj nemoguć je bez kvalitetnih kadrova i u ovom trenutku države Zapadnog Balkana nemaju pravi odgovor na odliv mozgova, budući da postoji velika globalna potražnja za telentovanim kadrovima i inovatorima.

fudbaleri

Crnogorske kompanije donele su odluku da pristupe regionalnom građevinskom konzorcijumu Feniks. U konzorcijumu Feniks je oko 70 građevinskih kompanija iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore saopšteno je tokom Samita 100.

Pročitajte i ovo...