Home VestiBiznis & Finansije Slovenija uspešno prodala svoje obveznice, uprkos Mudizovoj negativnoj oceni

Slovenija uspešno prodala svoje obveznice, uprkos Mudizovoj negativnoj oceni

by bifadmin

Slovenija je u četvrtak uspešno prodala  $ 3,5 milijardi državnih obveznica a investitori nisu uopšte reagovali na Mudizovu odluku da spusti rejting Slovenije na „džank“. Prodaja obveznica je prvobitno odložena posle odluke Mudis da snizi  kreditni rejting Slovenije za dva podeoka u utorak, tvrdeći da pogoršanje državnih finansija i troškovi čišćenja  bankarskog sektora povećavaju šanse da će ova zemlja zatražiti međunarodnu pomoć.


Međutim, tražnja za obveznicama je bila čitavih  $ 16 milijardi za obveznice na petogodišnji i desetogodišnji rok. „Ne samo da je tržište odbacilo ocene  Mudis, već su investitori jasno zauzeli  suprotan stav,“ rekao je FT bankar koji je radio na pripremi obveznica. Robustna potražnja dozvolila je bankama – Deutsche Bank, BNP Paribas i JP Morgan – da petogodišnje obveznice plasiraju uz  prinos od 4,95 odsto, dok je za 10-godišnje papire prinos određen na 6 odsto, što je ispod prvobitnih očekivanja. Takvom razvoju događaja pomoglo je mišljenje druge rejting agencije Standard & Purs, koja je Sloveniji dodelila relativno jak rejting  A-.

Uspešna prodaja obveznica omogući će Sloveniji da dobije više vremena i uhvati se u koštac sa sređivanjem državnog bankarskog sektora koji je opterećen visokim nivoom nenaplativih kredita i traži svežu finansijsku injekciju.
Neki analitičari su se bojali da bi Slovenija  mogla postati šesta članica evrozone koja bi tražila spoljnu podršku.Međutim, mnogi investitori sada sa više optimizma gledaju na izglede ove zemlje i spremni su da je finansiraju.

alenka bratušek

U kombinaciji sa 1,1 mlrd € od prodaje trezorskih zapisa u aprilu i $ 2.25bn prodaja obveznica u oktobru prošle godine, uz obveznice koje su upravo plasirane,  Slovenija je u potpunosti zaokružila potrebe za finansiranjem svojih potreba ove godine, procenjenih na  € 3.2bn  – bez troškova dokapitalizacije banaka – i postigla značajan napredak ka otplati duga naredne godine.
Iako procenjuje da će rekapitalizacija banaka koštati između € 3 milijarde i € 4 mlrd, ili oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda, S & P je istakao da je Slovenija relativno bogata zemlja čiji su ključni pokazatelji daleko bolji od mnogih drugih zemalja evrozone.
S & P je takođe zadržao rejting Slovenije sa stabilnim izgledima, i tvrdi da  zemlja neće morati da posegne za  evropskim mehanizmom stabilnosti, za sopstveno finansiranje. Nasuprot tome, Mudis je zadržao negativnu prognozu za Sloveniju, i upozorilo da je i dalje moguće da će Slovenija biti prisiljena da zatraži EU pomoć. Alenka Bratušek slovenački premijer nekoliko puta je ponovila da Sloveniji neće biti potrebna spoljna pomoć.

Mudis procenjuje da, uključujući i troškove bankarskih spasavanja, dug Slovenije može preći  70-75 odsto od BDP-a.

Pročitajte i ovo...