Home VestiEkonomija Sony ostvario prvi profit nakon pet godina

Sony ostvario prvi profit nakon pet godina

by bifadmin

Izgleda da je politika namernog slabljenja jena pomogla najmanje jednoj velikoj japanskoj kompaniji: U poslednjoj fiskalnoj godini Sony je ostvario neto profit od 436 miliona dolara, što je ogroman napredak u poređenju sa desetostruko većim gubitkom u prethodnoj godini.

sony

Predstavnici kompanije Sony saopštili su da je obaranje vrednosti jena značajno pomoglo poboljšanju prodaje njihovih proizvoda stranim kupcima. Od novembra 2012. jen je izgubio 20% svoje vrednosti u odnosu na američki dolar. Kompanija je ostvarila neto profit u iznosu od 436 miliona dolara u godini zaključno sa 31. martom, dok i tekućoj godini očekuje neto profit u iznosu oko pola milijarde dolara.

Japanski gigant elektronske opreme poslednjih nekoliko godina suočavao se sa nogobrojnim problemima, pojačana konkurencija iz Južne Koreje i Kine je uz jeftiniju ponudu prevagnula u očima stranih kupaca. Segment TV opreme pravi gubitke u uzastopnih osam godina. Sony je u pokušajima restrukturiranja svog biznisa prodao svoje sedište u Njujorku i izdao poslovnu zgradu u Tokiju, što je uz prodaju udela u kompaniji M3 koja s ebavi medicinskim istraživanjima, doprinelo sa 2,5 milijardi dolara profita. Zbog tog poteza mnogi analitičari smatraju d abi tu sumu trebalo oduzeti iz konačnog rezultata kako bi se stekli pravi utisci o prošlogodišnjem operativnom profitu kompanije.

Pročitajte i ovo...