Home VestiEkonomija Srbija se otvara za konkurenciju, problem i dalje građevinske dozvole

Srbija se otvara za konkurenciju, problem i dalje građevinske dozvole

by bifadmin

U ovoj godini Srbija će napraviti veliki korak u otvaranju tržišta za konkurenciju. U januaru je izmenjen Zakon trgovini i olakšan ulazak velikih trgovinskih lanaca dok je za jun planirano usvajanje izmena Zakona o zaštiti konkurencije. Međutim, pun efekat imaćemo tek ako u 2013. bude unapređen i sistem izdavanja građevinskih dozvola.

papirologija

Izmenom Zakona o trgovini investitori su oslobođeni nepotrebne administrativne prepreke dok je resorno ministarstvo izgubilo diskreciono pravo da ne odobrava investicije u tom sektoru. Takođe, planirane izmene Zakona o zaštiti konkurencije donose pomak u borbi protiv zloupotreba na tržištu. Ipak, suštinsko povećanje konkurencije teško će biti ostvarivo ukoliko ne bude unapređen sistem izdavanja građevinskih dozvola jer je to jedan od osnovnih preduslova za dolazak investitora.

Kampanja Pitajte kada

Zbog toga, NALED i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, u okviru antibirokratske kampanje „Pitajte kada“ predlažu ne samo izmene Zakona o planiranju i izgradnji već i niza drugih zakona koji bi olakšali proces izdavanja dozvola. Srbija je 179. zemlja u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, a izmenama koje predlažemo tu poziciju mogla bi da popravi za oko 100 mesta što bi bio rekordan napredak na listi Doing Business Svetske banke.

Pročitajte i ovo...