Home VestiBiznis & Finansije Tri najbolje „Zelene ideje“ nagrađene sa po 8.000 dolara

Tri najbolje „Zelene ideje“ nagrađene sa po 8.000 dolara

by bifadmin

Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), Fond braće Rokfeler (RBF) i Erste Banka nagradili su tri najbolje preduzetničke ideje kompanije Hostel Republik (Užice), preduzetnika Zorana Simovića (Raška) i preduzeća Solar Ice d.o.o. (Subotica), zasnovane na principima održivog razvoja sa po 8.000 dolara. Pobednici će predstavljati Srbiju na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler gde mogu da osvoje dodatnih 10.000 dolara.

U finalu je bilo devet kompanija sa inovativnim poslovnim idejama zasnovanima na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“.
Među tri pobedničke ideje su hostel u Užicu,enegretski efikasan objekat sa enterijerom od recikliranih materijala koji prati temu Užičke republike,zatim projekat solarne sušare, porodičnog biznisa iz Raške koji će biti zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora eneregije i lekovitog bilja koje će uzgajati na sopstvenom imanju, i projekat ekološkog vozila na solarnu energiju koje ne emituje štetne produkte ni zračenja, a koristiće za pokretnu prodaju sladoleda i kafe na Gradskom trgu i šetalištima u Subotici.

Žiri i pobednici foruma Zelene Ideje



„Nastojimo da podržimo što veći broj projekata koji doprinose unapreñenju lokalne zajednice a posebno one koji za rezulat imaju ekonomsko osnaživanje i razvoj preduzetništva. Nadamo se da će pobednici svoje nagrađene ideje da razviju u održiv mali biznis“, izjavila je Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci.
Najbolje ideje odabrao je četvoročlani žiri koji čine Haki Abazi, direktor Western Balkans programa u RBF, Vojislav Stokić, direktor u Direkciji za mala preduzeća i preduzetnike u Erste Banci, Miloš Milosavljević, osnivač i direktor kompanije Strawberry energy i Biljana Stepanović, generalna direktorka Business Info Group-e.
Na prezentacijama su predstavljene još i ideje o proizvodnji posteljine od domaćeg pamuka, izgradnji turističkih pasivnih objekata od prirodnih materijala, reciklaži bicikala i izgradnji objekta za uzgajanje organskih proizvoda zasnovanog na sistemu vetrenjača ili solarnoj energiji. Ukupno je pristiglo 108 prijava, od toga je 68 ideja ispunilo osnovne kriterijume, a 31 ideja je ušla u drugi krug konkursa.
Nacionalni forum za „Zelene ideje“ partnerski su pokrenuli Balkanski fond za lokalne inicijative, Fond braće Rokfeler i Erste Banka, sa ciljem da podstaknu i nagrade pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke projekte koji su zasnovani na principima održivog razvoja.

Pročitajte i ovo...