Home VestiEkonomija Usporavanje rasta Zapadne Evrope ne utiče na potencijal regiona CIE

Usporavanje rasta Zapadne Evrope ne utiče na potencijal regiona CIE

by bifadmin

Privredni rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) trebalo bi da u narednim godinama nadmaši rast u ključnim zemljama Zapadne Evrope, ukoliko uslovi budu povoljni. Taj ubrzani rast verovatno će biti ostvaren više zahvaljujući ulaganjima, nego potrošnji, jer je potrebno modernizovati zastarelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije. To je jedan od ključnih rezultata skorašnje analize o kreditiranju preduzeća u CIE koju je sproveo UniCreditov Sektor za strateške analize u CIE. Shodno tome, kreditna aktivnost će se ubrzati u skladu sa privrednim rastom. S obzirom na to da je region CIE i dalje u velikoj meri zavistan od bankarskog finansiranja, banke bi trebalo da pruže adekvatan odgovor na rastuće potrebe klijenata. Određeni segmenti kao što su finansiranje malih i srednjih preduzeća, finansiranje trgovine i kreditiranje potrošnje zahtevaju trenutno delovanje.

„Kriza u Evropskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji (EMU), nije uticala na dugoročni potencijal CIE. Priča o „ekonomskoj konvergenciji“ i dalje je aktuelna, zahvaljujući potrebi za poboljšanjem regionalne infrastrukture i institucionalnog okruženja“, rekao je Đani Franko Papa, direktor bankarske divizije UniCredita za region CIE. Na primer, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika još uvek je na nivou od oko jedne trećine njegovog nivoa u Evrozoni. Činjenica je da CIE i dalje ima značajan potencijal za rast, a poboljšanje pokazatelja konkurentnosti, koji su već na višem nivou od pokazatelja u Latinskoj Americi, samo će osnažiti rast u ovom regionu.

Kada su u pitanju uslovi poslovanja, vidljive su značajne razlike između zemalja, pri čemu baltičke zemlje, Slovenija i Slovačka predstavljaju najpovoljnije okruženje. Prema istraživanju Svetske banke, čini se da je „obezbeđivanje kredita“ relativno jednostavno, dok ostali kriterijumi, kao što su „izgradnja“ i „rešavanje nelikvidnosti“ zahtevaju više opreza. Uključivanje mnogih zemalja iz regiona CIE u EU i EMU koje će uslediti u narednim godinama trebalo bi da osigura dodatni impuls za poboljšanje poslovnog okruženja u regionu. „Nakon potresa koji su karakterisali okruženje poslednjih nekoliko godina, direktne strane investicije u CIE će se prema predviđanjima postepeno oporaviti, a čak i udvostručiti do 2020. godine. U poređenju sa prethodnim periodom, nove investicije će se sastojati od održivijih projekata“, naglasio je Đani Franko Papa.

Spoljna trgovina će i dalje biti glavni pokretač ekonomskog rasta u zemljama regiona CIE, dok će Nemačka, Rusija, Italija, Kina i Holandija predstavljati pet glavnih trgovinskih partnera. U isto vreme, za pojedine zemlje regiona CIE bliske veze sa Zapadnom Evropom će predstavljati u neku ruku i izvor ranjivosti.

UniCredit fotografija

Kao rezultat snažnije tražnje, kreditna aktivnost će se ubrzati u skladu s privrednim rastom. „Tokom prva tri meseca 2013. godine spremnost za kreditiranje i standardi za kreditiranje su, kao odgovor na dinamiku tražnje, nastavili da se poboljšavaju u većini segmenata“, izjavio je Aurelio Makario, direktor Strateškog planiranja u UniCredit Grupi, na osnovu podataka redovnog istraživanja Instituta za međunarodne finansije (IIF). Očekuje se da će kreditiranje preduzeća nadmašiti kreditiranje potrošnje i da će u periodu od 2013. do 2015. godine dostići ukupnu prosečnu stopu rasta u Jugoistočnoj Evropi od 7,1 posto i stopu od 9,6 posto u periodu od 2016. do 2020. godine. Sa druge strane, predviđa se da će se stope rasta kreditiranja potrošnje i stambenog kreditiranja dugoročno povećati kako u Centralnoj, tako i u Jugoistočnoj Evropi. U Turskoj i Rusiji očekuje se da će ukupni rast kreditiranja stanovništva nadmašiti dinamiku kreditiranja preduzeća.

Trenutni podaci o udelu kreditiranja naglašavaju srednjoročni i dugoročni potencijal bankarskog sektora u CIE. U Evropskoj monetarnoj uniji krediti preduzećima činili su prosečno 48 posto BDP-a 2012. godine, dok su u Poljskoj činili samo 16 posto, 22 posto u Češkoj, 28 posto u Rusiji i 31 posto u Turskoj. Stambeni krediti odobreni stanovništvu činili su prosečno 40% BDP-a u EMU, dok su iznosili samo 3 posto u Rusiji, 6 posto u Turskoj, 20 posto u Poljskoj i 21 posto u Češkoj. Uprkos tome, potencijal u poslovanju sa stanovništvom u CIE ne sme se posmatrati isključivo u smislu mogućnosti kreditiranja, već i u smislu privlačenja depozita i korišćenja bankarskih usluga, a oba ova segmenta su manje izražena nego u Zapadnoj Evropi.

„S obzirom na veliki značaj ovog segmenta za za uspešnost privreda regiona CIE, potrebno je da mala i srednja preduzeća budu jedna od ključnih tačaka bankarskog finansiranja“, preporučuje Aurelio Makario. „Finansiranje putem subvencija EU i princip sufinansiranja pokazali su se vrlo efikasnim u osiguravanju dovoljne likvidnosti jer su mala i srednja preduzeća takođe jedan od najrizičnijih segmenata“, dodao je. U periodu od 2007. do 2013. godine u region CIE usmereno je 180 milijardi evra iz strukturnih fondova EU. Sličan iznos mogao bi biti dostupan i za period od 2014. do 2020. godine. Kako EU inače finansira samo 50-85 posto vrednosti projekta, poslovne banke igraju ključnu ulogu u osiguravanju dodatnih sredstava. Pored toga, Svetska banka, EIB i EBRD obvezali su se da će osigurati dodatnih 30 milijardi evra za rast u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, za rešavanje prioritetnih područja kao što su mala i srednja preduzeća, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i inovacije. Na kraju, privredni rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi će se ubrzati zahvaljujući povećanju domaće konkurentnosti, čiju će dinamiku još jednom odrediti saradnja između regulatora, međunarodnih finansijskih institucija i banaka.

„Mi u UniCreditu smo spremni da odgovorimo na potrebe naših klijenata i da ih podržimo u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva“, napomenuo je Đani Franko Papa. UniCredit trenutno ima stopu adekvatnosti kapitala, Core Tier 1 od 10,84 posto i nenadmašnu međunarodnu mrežu u oko 50 zemalja. Grupa je glavni partner u pružanju podrške razvoju prekograničnog poslovanja i poslovanju svojih klijenata kroz mrežu banaka u 16 zemalja. UniCredit poseduje jedinstveno, sveobuhvatno znanje o raznim tržištima regiona CIE pa samim tim pruža usluge za oko 10.000 aktivnih poslovnih klijenata u Nemačkoj, Italiji i Austriji koji posluju u CIE. Zaposleni u UniCreditu posvećeni su pružanju visokokvalitetnih usluga i zadržavanju vodeće pozicije Grupe u Centralnoj i Istočnoj Evropi, što doprinosi visokom nivou zadovoljstva klijenata.

Pročitajte i ovo...