Home VestiEkonomija Ambijent je savršen za oporavak cena zlata

Ambijent je savršen za oporavak cena zlata

by bifadmin

Još nije kraj pozitivnim predviđanjima na tržištu zlata – očekuje se njegova cena poraste na 1.480 USD u uslovima ekspanzivne politike centralnih banaka.

gold-and-money

Uprkos trenutnom konsenzusu na tržištu da je došao kraj pozitivnim predviđanjima na tržištu zlata, u najnovijem izveštaju Erste Grupe analitičar međunarodnih vlasničkih instrumenata Hans Engel ističe: „Ukoliko je ikada postojala potreba za monetarnom sigurnošću kao što su investicije u zlato, onda ona postoji danas. Očekujemo da se ovaj ambijent ekspanzivne politike centralnih banaka nastavi i da svakako dovede do povećanja cene zlata. Očekuejmo da pozitivna osnovna argumentacija u prilog zlatu dobije više pažnje u narednim kvartalima i da se cena zlata oporavi sa trenutnih nivoa. Međutim, za očekivani oporavak će biti potrebno određeno vreme.“ Očekuje se da ekspanzivne politike centralnih banaka poguraju cenu zlata naviše – dvanaestomesečna ciljna cena je na nivou od 1.480 USD. Prema modelu kvantitativne evaluacije čak se očekuje da će, dugoročno, cena zlata dostići 2.230 USD po unci. Zaključak analitičara Erste Grupe je da zlato treba zadržati u portfoliju zato što je ono visokolikvidna globalna valuta koja ima dugu istoriju uspeha, a nema kreditni rizik i zato je naročito privlačno u trenutnom ambijentu.

Nasuprot 1979/1980. godini, trenutna pozitivna očekivanja na tržištu neće prestati zbog iznenadnog značajnog skoka kamatnih stopa jer su bilansi država, domaćinstava i korporacija opterećeni ogromnim dugom. U trenutnom ambijentu to bi dovelo do deflatorne depresije, kaže se u izveštaju Erste Grupe. Da bi se suprotstavile trenutnim problemima u finansijskom, ali i relanom sektoru, centralne banke SAD, Japana i Engleske, i ECB, nastaviće da drže kamatne stope na niskom nivou. „Od 2008. do danas zabeleženo je preko 500 smanjenja kamatnih stopa širom sveta. Takav obim niskih kamatnih stopa na globalnom nivou nije zabeležen nikada pre, a one su u mnogim zemljama na najnižim istorijskim nivoima. Uvek je postojala korealcija između negativnih realnih kamatnih stopa i cene zlata, što znači da je sadašnji ambijent savršen za oporavak cena zlata“, navodi se u izveštaju.

Pročitajte i ovo...