Home VestiEkonomija Fed uzvraća udarac „divljim svinjama“

Fed uzvraća udarac „divljim svinjama“

by bifadmin

Vrh američke centralne banke upozorio je u ponedeljak “divlje svinje” na finansijskim tržištima da ne pokušavaju da vrše pritisak na Fed da odustane od svog plana da postepeno smanji kupovinu hipotekarnih i državnih obveznica. 

Ričard Fišer, predsednik Federalnih rezervi Dalas, rekao je u intervjuu za list Financial Times da su Federalne rezerve predvidele snažnu reakciju tržišta na njegovu odluku da najavi postepeno smanjenje kupovine obveznica sa sadašnjih 85 milijardi dolara mesečno, i da okonča ovu operaciju do juna 2014.
Fišer, član Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), upozorio je da tržišta ne bi trebalo da misle da će Fed zauvek podsticati ekonomiju, ili da bi mogao da bude prisiljen da kupuje obveznice istim tempom kao do sada i, čineći to, nastavlja da naduvava cene akcija.
Bivši menadžer hedž fonda uporedio je sadašnju reakciju tržišta na nagoveštaj Bena Bernanka predsednika Fed da bi banka mogla da počne sa smanjenjem kupovine obveznica pre kraja ove godine, sa napadom iz 1992. koji je predvodio investitor Džordž Soroš na Banku Engleske. Ovo poslednje je dovelo do ispadanja Velike Britanije iz Evropskog mehanizma deviznog kursa.

„Tržišta imaju tendenciju da testiraju stvari,“ rekao je Fišer FT-u. „Nismo zaboravili šta se desilo Banci Engleske [ u danu poznatom kao Crna sreda]. Ne mislim da bilo ko može da razbije Fed. . . Ali, ja verujem da se veliki novac organizuje na način koji je karakterističan za divlje svinje. Ako otkriju  nečiju slabost ili loš miris, oni će ići za njim. “
Znaci da je Bernankeov komentar protresao investitore nisu prestali da stižu ni u ponedeljak.Desetogodišnji prinos na zapise Trezora što je globalni reper za troškove pozajmljivanja – porastao na maksimalnih 2,66 odsto u Njujorku na samom početku trgovanja, nastavljajući tako ubrzani trend rasta od 2,10 odsto pre nedelju dana. S & P 500 indeks vodećih američkih akcija pao je za 1,6 odsto.

Wild boar in Bavaria

U odvojenom komentaru, Naraiana Kocherlakota, predsednik FED-Mineapolis, rekao je u ponedeljak da nije bio posebno zabrinut zbog kratkoročnih reakcija tržišta na namere Fed. Ali on je rekao da će se zabrinuti ako bi se ovakav trend nastavio.

„Mislim da ono što smo videli do sada nije razlog za zabrinutost, ali očigledno, ako ti veći prinosi postanu trend u dužem vremenskom period, to bi doprinelo usporavanju ekonomije, suzbijanju tražnje i time suzbijanju zapošljavanja“, rekao je Kocherlakota.

Fišer, koji je među onim kreatorima Fedove politike koji zagovaraju više kamatne stope i restriktivniju monetarnu politiku, istakao je da je sve što je Fed prošle nedelje najavio u suštini to da će početi da „sužava“ svoje kupovine kada se steknu uslovi i da još nije ni počeo sa  smanjenjem kupovina.

On je rekao da su poslednje saopštenje Fed i konferencija za štampu koja je usledila bili deo procesa za pripremu tržišta za kraj podrške centralne banke. Bilo je racionalno da se obnaroduje da kvantitativno popuštanje nije jednosmerna ulica“, rekao je on, i naglasio da će svaki potez Fed u tom smeru biti oprezan. „Ne želim da krenem kao divlja ćurka i preko noći završim kao hladno ćureće pečenje, rekao je Fišer.
Fišer je jasno stavio do znanja da veruje da na izvesnom broju finansijskih tržišta postoje baloni, pominjući posebno tržišta u razvoju i tržišta hartija od vrednosti baziranih na nekretninama ili hipotekama (REITS). On je takođe istakao da kompanije koje izdaju obveznice sa trostrukim C rejtingom, što je status “džank”, sada mogu da pozajmljuju po stopama koje su ispod 7 odsto.

„Mislim da su to  (takve tendencije na tržištu) stvari koje treba pomenuti. Ja sam govorio o njima na prošlonedeljnom sastanku. Nisam bio usamljen u skretanju pažnje na ove faktore. “

Povodom trendova na dužničkom tržištu, on je rekao: „Mi smo imali stalni rast 30 godišnjih obveznica. To ne može da ide u nedogled. „

Pročitajte i ovo...